“Дефиле на Младото Вино” 2020

 “Дефиле на Младото Вино” 2020

Скъпи приятели, освободете си датите 13.11.20, 14.11.20 и 15.11.20, за да преживеете един прекрасен винен празник! В рамките на три пълни дни, през месец ноември, ще се състои поредното издание на “Дефиле на Младото Вино в Пловдив”! Винолюбители и винопроизводители отново ще имат възможността да се съберат в Стария Град на Пловдив, за да дегустират български вина и да посетят културни събития, гарнирани с вкусна храна и множество забавления.

А ето и седемте причини, поради които си струва да посетите фестивала:

  1. „Дефиле на младото вино“ е сред най-мащабните туристически събития в България и Пловдив. Фестивалът развива и популяризира винения и културно-историческия туризъм. Събитието е част от националния туристически календар.
  2. Всяка година събитието се разраства и печели нови участници. Ще откриете много нови вкусове по време на фестивала.
  3. Ще се запознаете с характеристиката, историята и вкусовете на различни винени райони в България, събрани на едно място.
  4. Събитието традиционно ще се проведе на едно от най-притегателните места –  архитектурно – исторически резерват Старинен Пловдив. Незаменимо е удоволствието, което ще изпитате при разходката си с чаша винен еликсир сред възрожденските къщи.
  5. Всяка година събитието се радва на повече посетители вино любители и професионални дегустатори. През 2019-та година бяха отчетени близо 25 000 посетители.
  6. Организаторите подготвят богата програма, съпътстваща фестивала в „Дни на младото вино“, които ще се проведат в седмицата преди „Дефилето“- от 9 до 15 ноември, а колоритно шествие, фолклорни изяви и игри ще забавляват участниците и посетителите по време на събитието.
  7. С посещението си във фестивала Вие подкрепяте бъдещите кадри във винопроизводството и туризма. За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на ученици и студенти от професионалните училища и университети, като предоставят стипендии сформирани от приходите на фестивала.

Откриването на фестивала ще бъде на 13 ноември (петък). По традиция  от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч. „Дионисиево шествие“ и ансамбъл „Тракия“ ще поведат всички посетители към началото на Стария град, където в 14:00 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарската изба – златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ ще бъде даден официалния старт на фестивала и винените дегустации, които ще продължават и през трите дни:

  • 13 ноември – от 14:00 до 18:00 ч.
  • 14 ноември – от 11:00 до 18:00 ч.
  • 15 ноември – от 11:00 до 17:00 ч.

По време на събитието ще може да се насладите безплатно на атмосферата на фестивала. При желание за дегустация на „Младо вино“ ще може да опитате 4 проби вина от над 200 вида, само за 3 лв. Също така, не пропускайте възможността да се сдобиете и със стъклена чаша за дегустации. За удобство ще ги намерите пред  всяка локация, където ще има сътрудници, от които ще може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. А за да усетите вкусовите качества на дегустираните вината ще може да комбинирате с гурме продукти на цени между 1 и 5 лв. 

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Програмата на фестивала съвсем скоро ще бъде добавена на официалния сайт на фестивала, както и във фейсбук страницата

Тази година фестивалът отново „ОТВАРЯ ВРАТИТЕ НА ГАЛА ВЕЧЕРЯТАи за почитатели. Ще имате възможността отново да опитате от вината на всички участници и да наблюдавате награждаването на победителите в дегустационния конкурс. При желание от Ваша страна, моля направете Вашата резервация. Побързайте, местата са ограничени и порталът ще е отворен до запълването им!

Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници във винения фестивал, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

Очакваме ви там!

Translate »