Този петък стартира фестивалът “Дефиле на младото вино”

 Този петък стартира фестивалът “Дефиле на младото вино”

Скъпи приятели, откриването на „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“ ще се състои на 13 ноември (петък). По древна, винена традиция от площада пред Община Пловдив в 13 ч. „Дионисиево шествие“ и ансамбъл „Тракия“ ще поведат посетителите към началото на Стария град, където в 14 ч. Бог Дионис ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба “Вила Юстина”, които са златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ ще бъде даден официалния старт на фестивала и винените дегустации, които ще продължат през трите дни.

Участниците във фестивала са повече от 2019 г. – 51, от които 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те ще бъдат разположени в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – новореставрираната Къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите ще има насочващи стрелки към всички фестивални локации, така че не се притеснявайте!

В случай, че изявите желание за дегустация може да опитате над 200 вида вина реколта 2020 г. с жетони на цена 75 стотинки за брой. Не пропускайте възможността да се сдобиете и с брандираната стъклена чаша за дегустации, за да се почувствате като истински професионалисти. Ще ги намерите пред  всяка локация, където ще има сътрудници, от които може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. А, за да усетите вкусовите качества на дегустираните вина, може да ги комбинирате с подходящи гурме продукти. 

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Експертно жури, излъчено от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на новите вина, представени на фестивала и ще отличи победителите в конкурса „ДИОНИС“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. „Голямото“ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили анкетни карти, ще определи „НАЙ-ДОБРО МЛАДО ВИНО 2020“ в категориите – Червено, бяло и розе.  Победителите ще получат плакети, а петима от гласувалите – бутилка вино. 

А, за ваше удобство, публикуваме тук цялата фестивална програма:

13 ноември (петък)

13:00 – „Дионисиево шествие“ съпровождано от ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис.

пл. Стефан Стамболов пред Община Пловдив;

14:00 – Официално откриване с участието на ансамбъл „Тракия“ и официални гости. Отваряне на първата бъчва от бог Дионис. Началото на Стария град. /ул. „Съборна“ 2-4/. При лошо време на Римския стадион;

14:30 – Начало на винените дегустации;

18:00 – Край на винените дегустации.

14 ноември (събота)

11:00 – Начало на винените дегустации в Стария град;

12:00 – „Как влияе виното върху здравето“  | Вход свободен

Презентация на Медицински университет – Пловдив. Къща „Иван Черноземски“;

15:00 На раздумка с винце – Клюкомедия | Вход 15 лв. Тракийски стан;

18:00 – Край на винените дегустации;

20:00 – Вечер на майсторите на виното.  

15 ноември (неделя)

11:00 – Начало на винените дегустации в Стария град;

11:30 – Да наредим пъзел – отборна игра за бързина | Вход свободен

Ресторант „Алафрангите“;

13:00 На раздумка с винце – Клюкомедия | Вход 15 лв. Тракийски стан;

13:30 – Рисуване с Дали вино | Вход 25 лв. с предварителна заявка.

Къща „Иван Черноземски“; 

14:30 География на виното – образователна игра с награди | Вход свободен

Галерия „Енчо Пиронков“;

17:00 – Край на винените дегустации.

/Фестивалът „Дефиле на младото вино“ ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министъра на здравеопазването. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти./

Очакваме ви!

Translate »