Пловдивското радио XRaydio става на 10 години!

 Пловдивското радио XRaydio става на 10 години!

Десет години, любителите на алтернативното звучене и ъндърграунда в Пловдив, а и по света, избират независимото радио XRaydio! Освен място за качестена и разнородна музика, радиото стана нещо като своя собствена култура в града под тепетата. Тази година празнуваме кръгло число от създаването му и по този повод се свързахме със Здраво Гулов – a.k.a Zac Kuzmanov (собственик и съосновател на радиото), за да ни разкаже малко повече за самото начало!

– Какво точно се случи по това време преди 10 години?

Идеята за XRaydio е на Мирослав Симеонов, рокендрол промоутър и отвсякъде любимо човече, което за съжаление вече не е сред нас. Та Мирето ми звънна, че има нова, мега идея и че идва към нас. Спомням си, че по това време той се беше забъркал в серия от проекти, някои успешни, някои не толкова и истинктивната ми реакция беше, че ще трябва да го отказвам, каквато и да е идеята.

Ама като видях, че инвестицията е нулева, освен като труд, се навих. Точно тогава скоростите на домашния интернет бяха станали достатъчно високи за стриймване от вкъщи, та нещата се бяха демократизирали, рязко. Хахах. И идеята, че винаги можеш да си пуснеш парчетата, на всеки купон и от всяка точка на света, ни хареса много. Нещо като прото-спотифай, щото по това време тряаше да си сменяш ip-то, за да пуснеш спотифай от България. Освен това още нямаха половината от нещата, които ми се слушаха. Те и сега ги нямат. Да не говорим, че Spotify са the nemesis, по дефолт. Говоря от позицията на бивш музикант.

Точно тогава стана и окончателно ясно, че ще съм raspberry ripple и крайниците ми няма да ги бъде и си викам – ето нещо, което мога да правя от вкъщи. От друга страна по това време, в нашето медийно пространство имаше много ниши за запълване. То и сега ги има май. Ама, тея наши планове да коригираме някви родни пропуски станаха нерелевантни с времето.

Освен това само към 30% от трафика към сайта ни идва от България. То и затова сайта е на английски. Пък и нали сме в глобалното село все още. Въпреки, че светът леко се затвори напоследък. Ама тва е една друга тема.

Купихме домейна още същия ден. Без да направим каквото и да е проучване. Като пълни аматьори. По-късно се оказа, че малко сме се застреляли в крака с тая игра на думи в заглавието. Ама вече беше късно за смяна. Карай. Та да. Същия ден инсталирахме някаква програма на един стар компютър в хола и пуснахме моя външен хард диск на шафъл. После отидохме в една кръчма да го пуснем за проба, и да отпразнуваме. Щото в Пловдив и след най-малкото усилие тряа да се олееш веднага… или поне ние бяхме така. Хах. Идеята е, че по същество, радиото прави точно това, което правеше на тоя следобед преди 10 години. 

Но не съвсем. С времето все пак се намери някаква система. Някакъв метод в лудостта. По-слушаеми неща през деня и уикенда. Парчета от 50те и 60те от 19:00ч. до 20:00ч. вечерта и относително нова музика от 20:00ч. до 23:00ч. През нощта продължава пълната лотария. Не знаеш какво точно ще уцелиш. Ама лотарията е curated по някакъв начин. Тва е леко важно. Във време на тотален информационен потоп. 

Освен това XRaydio екскурзията отдавна не е само из моята глава. Имаме мега отбор от DJ-и, все с добър вкус, от всякакви краища на света. Някои от тях ще можете да чуете на 10 годишнината, на живо!

– Супер! Та, кога и къде е партито?

Банкетът започва в 17:00ч. следобед на 19ти Юни в двора на бар Фабрик. Планът е след 23:00ч. да се преместим от градината вътре и да продължим докато не окапем всички.  Дължим го на Мирето все пак! 

/Можете да слушате XRaydio ТУК, както и да прочетете повече за събитието ТУК/

Translate »