Световни посланици популяризират Епископската базилика на Филипопол

 Световни посланици популяризират Епископската базилика на Филипопол

Посланици от различни краища на света посетиха Епископската базилика на Филипопол и останаха възхитени от античните мозайки. Събитието се организира по покана на Н. Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България, Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“ и на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

„Надявам се да станете посланици на добра воля за Епископската базилика и да разказвате по света за културно-историческото ни наследство“, с тези думи кметът Здравко Димитров приветства присъстващите и благодари отново на фондация “Америка за България” за огромните усилия, които положиха този проект да се реализира.

По думите му откакто обектът бе открит на 18-ти април, интересът към Базиликата е огромен, над 8000 души са я посетили, което е голям успех, особено в период на пандемия. Той изрази надежда, че след като хората могат да се движат свободно, броят на туристите ще се увеличи и Епископската базилика на Филипопол ще стане притегателно място – уникално за пловдивчани и гостите на града.

Н. Пр. Херо Мустафа отбеляза на свой ред, че екипът на фондация „Америка за България“ реализира обекта, не като го наглежда от София, а тук, на място, на терен, като „…следяха със собствените си ръце всяко едно камъче да бъде открито и поставено на място“.

Тя изрази надежда, че Епископската базилика на Филипопол ще стане част от световното наследство на „Юнеско“, което ще придаде добавена стойност към постигнатите до тук резултати и благодари за съвместната работа на Община Пловдив и фондация „Америка за България“ за съхраняването и експонирането на обекта, което е добър пример за успешно публично-частно партньорство.

По време на срещата Американското посолство прояви интерес към успешния опит на Пловдив за популяризиране на региона и привличане на чуждестранни и български инвеститори, за развитието на бизнес услугите и IT сектора в самия град, което всяка година привлича все повече млади хора. Като пример за добри практики бяха коментирани бързото икономическо развитие, дуалното обучение и успешните образователни проекти.

Обект на обсъждане бяха и възможностите за развитие на американския бизнес в Пловдив и областта.

Освен посланици от Великобритания, Испания, Ирак, Финландия, Нидерландия, Черна гора, Кипър, Полша, Япония, Албания, Румъния, Ватикана и Малта още 20 дарители и осиновители на птици уважиха официалното събитие.

Translate »