Какво ни очаква в предстоящото трето издание на IPFF

 Какво ни очаква в предстоящото трето издание на IPFF

След по-малко от седмица, в пловдивския Club Fargo гостува третото издание на Международния фестивал на портретното кино (IPFF).

Поставяйки фокус върху портрета като специфична кинематографска призма, тазгодишното издание на IPFF представя в своята Официална селекция 37 късометражни филма, разпределени в няколко тематични прожекци.

Пълната програма на фестивала можете да проследите на официалната Facebook страница на фестивала, а следващият текст щрихира някои от най-интересните заглавия.

Teacher of Patience /
Учител на търпение (28:22) САЩ
Режисьор: Кармен Винсент
Категория: Колективен портрет

Емили Фелтър е диагностицирана със Синдром на Даун. Нейният баща Том разработва презентация, за да сподели историята ѝ с парамедици като него. Докато семейството е отдадено на повишаване на осведомеността за хората с увреждания, се изправя лице в лице с борбите и радостите на ежедневието си.

Филм – посвещение на IPFF 2022

**

Water Mirror / Водно огледало (06:19) Мексико
Режисьор: Алехандра Химена Медина Гомес
Категория: Портрет в магически фенер

Дълбоко в джунглата една жена бяга от собственото си отражение. След тревожен сън, установява, че познато, но пренебрегнато присъствие следва стъпките й. Скоро тя ще трябва да се изправи пред себе си – на границата между реалното и ониричното, започващи да се размиват.

**

Guerrero. Head in hands. / Гереро. Глава в ръцете. (18:45) Испания
Режисьор: Мигел Eреро
Категория: Филмов портрет

Под стенописите на манастира Санта Клара е изписано името Тереза Диес. Тя е художник на един от малкото стенописи от периода на испанската готика, подписани от жена. Творческият импулс от миналото и въпросите за мястото на жените артисти в историята на изкуството се срещат в настоящия момент през работата на Сусана Гереро, протагонист на портретния филм.

**

YEL / ЙЕЛ (03:46) Армения
Режисьор: Рима Пипоян
Категория: Портрет в движение

Късометражен танцов филм за борбата на полярностите в човешкото същество и за реакцията, която то може да има, когато се изправи пред всички контрасти и противоречия на външния свят. Само себенадмогването може да даде на човека усещането за победа.

**

PASSAGE / ПАСАЖ (12:38)  Германия
Режисьор: Ан Орен
Категория: Филмов портрет

Фоли артист създава звуци за филм с кон за обездка и ‘потъва’ в имитацията си. Заснет на 16-милиметрова лента, PASSAGE намига към предкинематографичните експерименти на Едуард Мейбридж с коне и е създаден с любов към всички магьосници зад сцената, които правят киното това, което е.

**

Andrea every day / Андреа всеки ден (19:00) Перу
Режисьор: Андреа Кирос Линарес
Категория: Автопортрет

Андреа записва в дневник всичките си мисли от 7 до 30-годишна. Когато го препрочита, предприема пътуване в миналото си, което я сблъсква отново със суровостта на израстването и изтичащото време. Така тя успява да се свърже със себе си през нова призма: тази на себеприемането.

**

Record / Запис (00:51) Великобритания
Режисьор: Джон Смит
Категория: Алтернативен портрет

Гигантически кино-портрет на Принц Филип, Негово кралско Височество Херцога на Единбург, сниман през 2002 г. и завършен в деня на смъртта му, 9 април 2021 г.

**

Medusa’s gaze / Погледът на Медуза (26:20) Франция
Режисьор: Бенедикт Алоинг, Еленор Лематр
Категория: Колективен портрет

Ние сме моделите. Задържаме поза, за да бъде уловена, за да могат телата ни да се превърнат в произведения на изкуството. Голи, ние пленяваме окото. Замръзваме, за да ни наблюдават дълго време и да ни изследват щателно. И въпреки това, накрая винаги изчезваме. 

**

SURRENDER / ПРЕДАВАНЕ (14:47) България
Режисьор: Коста Каракашян
Категория: Портрет в движение

Поетичен документален филм за четирима от най-завладяващите български танцьори – Кръстьо Методиев, Реми Тоин, Никола Хаджитанев и Светослав Серопян. Комбинирайки техни оригинални изпълнения с разкази от първо лице, филмът проследява личната връзка на всеки с танца, за да разбере как това взаимодейства с идеята за мъжественост в българското общество.

**

The Master Brewer / Майсторът пивовар (26:00) Финландия
Режисьор: Анти Хаас
Категория: Филмов портрет

МАЙСТОРЪТ ПИВОВАР е магическа история за Лео Анделин, създател на известната финландска бира Lapin Kulta. Вдъхновяващ и красив, филмът показва как хората, живеещи далеч от центровете на глобална власт, все пак могат да оцелеят и просперират с изобретателност, постоянство и автентичност.

**

The Breath of the Bagnan / Дъхът на Банян (30:00) Швейцария
Режисьор: Чарлз Гасто, Амин Саад/
Категория: Филмов портрет

Избягал от диктатурата на червените кхмери в Камбоджа, Bonny B се справя смело с едно незаличимо минало чрез музиката. С повече от 30 години кариера, Bonny B ни разказва за интимната си връзка с блуса и как тя е начин за еманципация.

**

Imaginings / Въображения (13:00) Нидерландия
Режисьор: Аня Хидинга
Категория: Колективен портрет

Шестима млади, глухи артисти представят поеми на жестомимичен език. Пример за колективен портрет на група хора с ясно послание и уникален начин на творческо себеизразяване.

**

Dreams of Love / Мечти за любов (07:54) Япония
Режисьор: Наото Иина
Категория: Портрет в движение

Буто танцьорът Йошито Оно манипулира марионетка на баща си Казуо Оно – един от основателите на Буто. Или марионетката манипулира него? Погледът на Йошито към гърба на марионетния му баща е едновременно твърд, изпълнен с омраза, но също мил, наситен с възхищение и уважение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »