Как завършва “Седмица на съвременното изкуство”

 Как завършва “Седмица на съвременното изкуство”

Какво се случи само за няколко дни, в рамките на “Седмица на съвременното изкуство“? Краткият отговор: социален хаос. Но погледнато в дълбочина, в тазгодишното издание, артистите не пропуснаха да изпълнят своята мисия, сякаш по-добре, от когато и да е било досега във формата на събитието – да провокират реакция

Видео инсталацията на босненката Селма Селман, която демонстрира по какъв начин за 10 минути и 9 секунди бригада от трима роми разфасова мерцедес до болтове и гайки, беше една от най-гледаните във видео пространството на подлеза на Баня Старинна. За съжеление, беше и една от инсталациите, които станаха обект на вандалски прояви. Двата монитора на авторката са били откраднати в петък вечер (иронично…).

Някак след хилядите коментари по повод надписа “грАД“, принудителното премахване на сребърните чували на Севдалина Кочевска и откраднатите монитори в Баня Старинна, човек трудно би оспорил успеха на творците.

Макар събитията да са противоречиви на пръв поглед, те всъщност бележат по чудат и ироничен начин значението на изкуството като комуникатор и проводник на трудните теми в обществото ни.

Дали огледалото е криво, или пък това срещу него?

Седмица на съвременното изкуство” приключва тази вечер с прожекция пред заведение Читалнята.

Проектът, по идея на Сдружение Изкуство Днес, се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте Институт, Градска Художествена Галерие и финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »