“Тежестта на съществуването” в ССИ 2022

 “Тежестта на съществуването” в ССИ 2022

Романът на Милан Кундера се занимава предимно с битието, с привидната лекота, с която е свързан всеки човешки избор, с трудностите, произтичащи от тази лекота, с проблема за избора на героите и за последствията от този избор.

В центъра на размислите, които водят до концепцията на новото издание на Седмицата на съвременното изкуство стоят противопоставянията (антагонизмите), с които е свързано човешкото битие: тежест и лекота, свобода и зависимост, отговорност и безволие. „От тях противопоставянето тежест-лекота е най-загадъчното и най-многозначителното от всички противопоставяния.

В тази изложба ние взимаме именно това, най-енигматично и многозначително противопоставяне, за да го разгледаме през призмата на днешния ден, на съвременния човек и на неговите желания и неволи. За желанието да се освободим от занимания и грижи, за да освободим време за нас, да спечелим време, което да посветим или инвестираме в нашето здраве и самоусъвършенстване, но в повечето случаи – отново консумираме нещо или хабим калории в безсмислени движения във фитнеса…

Фокусът на нашето изследване е жаждата да се освободим – от мисли, действия, отговорности. Привидно лесното ни абдикиране от отговорност с думите „това не зависи от мен”, което пък ни носи онова усещане за безсилие и безнадежност. Те водят до усещане за неудовлетвореност и ленивост , за прехвърляне на вината на някой друг за незавидната ни съдба. Това може да бъде видяно и като форма на съвременно (пост-капиталистическо) робство, в което хората продават най-ценното си – времето, мислите и идеите, за да ги капитализират в комфортно битие.

Тук разглеждаме времето като ценност, като мерна единица или обменна монета, с която боравим, за да изпълним нашите желания. Но именно отговорността и решимостта за действие дават смисъл на битието ни, дават значимост на съществуването ни както твърди и Милан Кундера. Колкото и да ни плаши тази непосилна тежест тя единствено може да ни накара да живеем достойно. „…тежестта, необходимостта и значимостта са три вътрешно взаимосвързани понятия: само това, което е необходимо, има тежест; само това, което тежи, е значимо.“  Лекотата никога не донася нужното на човека съпротивление, за да води той своите битки, тя не носи удоволствие, нито особен смисъл . А красотата е последното нещо, което ни подкрепя в този нелек път. Красотата да изследваш, да се самоизследваш. „Красотата като грешка, последната фаза от еволюцията” (по Кундера).

Така концептуалната рамка на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив 2022 е в посока да си върнем тежестта на съществуването и поетиката на образа, която ни олекотява и издига от земята, защото „Творчество за хората е като летенето за птиците” (Чехов). … Посветено на Пламен Димов. За жертвите, които даваме в трудният път на осъзнаването на непосилната лекота на битието.

Седмицата на съвременното изкуство през 2022 година в Пловдив ще се състои от 02.09 до 11.09 и ще включи отново временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации, пърформанси или герила акции, които реферират към темата.

Събитието е част от културният календар на Община Пловдив и се осъществява със съдействието на Община Пловдив и Goethe-Institut (ГЬОТЕ ИНСТИТУТ) България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »