Седмица на съвременното изкуство 2022

 Седмица на съвременното изкуство 2022

Първият ежегоден международен проект за съвременно изкуство в България предстои и тази година, за 28-ми път, под надслов “Тежестта на съществуването“! 

Традиционно, за всяко издание се кани водещ български или чуждестранен куратор, който избира актуална тема. В изданието през 2022г. в тази роля влиза Галина Димитрова-Димова, куратор и организатор на културни проекти.

Темата на изложбата е “Тежестта на битието“, която е вдъхновена от романа на Милан Кундера “Непоносимата лекота на битието”. В центъра на размислите, довели до концепцията на изложбата, са антагонизмите, с които е свързано човешкото съществуване: тежест и лекота, свобода и зависимост, отговорност и липса на воля. “От тях опозицията тежест – лекота е най-загадъчната и най-значимата” споделя тя. 

Във фокуса на изследването е жаждата да се освободим – от мисли, действия, отговорности и как това води до привидно лесното ни отказване от отговорност, което на свой ред носи усещането за безсилие и безнадеждност.

Това може да се разглежда и като форма на съвременно (посткапиталистическо) робство, при което хората продават най-ценните си притежания – времето, мислите и идеите си – за да ги капитализират в конфортно съществуване. Тук времето се разглежда като ценност, като мерна единица или разменна монета, която се използва за изпълнение на човешки желания. 

Концептуалната рамка на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив 2022 е в посока да си върнем тежестта на съществуването и поетиката на образа, която ни олекотява и издига от земята, защото „Творчество за хората е като летенето за птиците” (Чехов), споделят още от асоциация “Изкуството днес”.

Художниците, които участват в изложбата са: Лъчезар Бояджиев (България), Емил Миразчиев (България), Венелин Шурелов (България), Вероника Цекова (България/Австрия), Десислава Терзиева (България/САЩ), Севдалина Кочевска (България), Боряна Венциславова (България/Австрия), Ариел Рейхман (Израел/Германия), Селма Селман (Босна и Херцеговина/Нидерландия) и Елена Белантони (Италия/Германия).

Периодът на изложбата е от 2-ри до 11-ти  септември 2022 г., а произведенията на изкуството ще бъдат разположени на различни места в центъра на Пловдив. Като част от церемонията по откриването ще се състои пърформансът “MirroMorphosis” на Ирина Стоянова и Христо Желев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »