Посетете дебютната изложба на Еми Куртова

 Посетете дебютната изложба на Еми Куртова

В днешния светъл празник искаме да ви запознаем с един млад и талантлив артист. Еми Куртова е фотограф развиващ се в сферата на изобразителните и приложни изкуства. Работи в сферата на фотографията, живописта, киното и скулптурата.

Вчера (16.04.2022) се състоя откриването на нейната дебютна изложба “Автопортрети“. Тя съдържа част от осемгодишното творчество на Еми в областта на фотографията. Проектът е финансиран от Национален Фонд Култура по програма „Дебюти’’ в раздел „Визуални и дигитални изкуства’’.

Фотографиите разкриват пътя, който съм изминала и пътя по който вървя. Път на емоции и чувства излизащи от моите страхове, стремежи и мечти. Те са опит да уловя миг на хармония или на безпорядък в хаоса на времето. Името „Автопортрети” е метафора, с която казвам, че всичко което правя е отражение на мен и на моите най-дълбоки ценности. ” споделя Еми.

Родена през 2000г. в град Петрич, на 12 години, повлияна от баща си започва да снима улична фотография. От 2019 г. насам следва бакалавърска програма „Фотография” в Нов Български Университет. Посещава ателието по керамика.

През 2021 г. е оператор на късометражния филм „Цветове” с режисьор Деница Ганева представен в Columbia College, гр. Чикаго. Лятото на 2021 г. е основател и продуцент на провелия се в гр. Петрич музикален фестивал „Амнезия”. През 2021 г. Национален Фонд Култура финансира визуалният и проект ”Автопортрет”, където Еми съчетава фотография, живопис и скулптура. През 2022 г. издава първата си фотокнига „Автопортрет“, стояща в основата на проекта с НФК.

В изложбата си, Еми засяга няколко теми в дълбочина: човекът, природата, свободата и любовта.

“Любовта – най-висша ценност, крайната цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. Човекът – объркан, търсещ себе си във времето и пространството, той е мое олицетворение. Природата – в мащаб и в макро детайл, като наш дом и като малка частица, която можем да употребим. В темата загатвам общата ни връзка с природата и връзката ни с модерния свят. Единичните „истински автопортрети” – напомнят, че човека е и тяло, тяло чрез което възприемаме усещанията и чувствата спотаени дълбоко в нас.”

Можете да посетите изложбата в Зали за временни експозиции, първи етаж, ул. “Княз Александър I” №15 до 06.05.22.

Всичко, което правим е отражение на самите нас – наш Автопортрет

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »