Urban Mythology: Tsvetomira Borisova & Bogdan Matei

 Urban Mythology: Tsvetomira Borisova & Bogdan Matei

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Следващите представили на поредицата са Цветомира Борисова (България) и Богдан Матей (Румъния).

Цветомира Борисова / Tsvetomira Borisova

Цветомира Борисова е визуален артист – живее и работи в София, България. Основната медия, с която работи е керамичната скулптура, която се основава на конкретен наратив. Последните й творби са вдъхновени от изследвания в областта на микроистория на специфични теми като едно от кучетата на Кенеди и френски композитор от 18ти век.

Bogdan Matei / Богдан Матей

Богдан Матей е докторант в Докторантския Университет за Изкуство в Тимишоара, с теза, поставяща под въпрос статута на предмета на изкуството в епохатана изкуствения интелект. 

Художествената му практика е ситуирана около новите медии и традиционни медии. Иронията и институционалната критика са елементи, които се откриват в неговия артистичен подход.

От 2016 г. има постоянна изложбена дейност. Сред неговите най важни участия са: Инсталацията “The Room”, реализирана в централата на Фондация Триада (проект, съпровождащ Биенале на Срещите през 2017г.); “Working Title 2” групова изложба (галерия MAGMA, град Сфънту Георге, през 2018г.); “Seeing Time” групова изложба (в пространството Kunsthalle Bega, в Тимишоара през 2019г.). Освен това, през 2019г., Богдан е избран от Факултета по Изкуство да участва в Биеналето за съвременно изкуство в Мълхаус, Франция.; “Later Edit” групова изложба в Kunsthalle Bega (Тимишоара) през 2020г.; “Post-nothing” групова изложба (Arad Art Museum 2021г.); “May amnesia scratch our membranes” групова изложба (галерия IOMO, Букорещ 2021г.).

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »