Urban Mythology: Meet Sânziana Gheorghe & Yavor Kostadinov

 Urban Mythology: Meet Sânziana Gheorghe & Yavor Kostadinov

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Стартираме с Sânziana Gheorghe (Румъния) и Явор Костадинов (България).

Sânziana Gheorghe

Сензиана е родена през 1997г. в Тимишоара. Тя е визуален артист, специализирал в областта на: илюстрация, графика, печат и инсталации. Завършва “Графика” в университета на Тимишоара през 2021г., а в момента работи по докторската си степен в Западния университет в Тимишоара със специалност “Визуални изкуства”. 

Участва в груповата изложба „Генеалогия на субективните реалности” (Европейски парламент,Брюксел, октомври 2022), групова изложба EMERGING ARTISTS AWARDS 2021 (Тимишоара,Румъния ноември 2021), групова изложба EMERGING ARTISTS AWARDS 2020 (Тимишоара,Румъния ноември 2020), групова изложба (R)evolution Recall (Тимишоара, Румъния, 2019) и др.

Творческият подход на Сензиана се фокусира върху визуалната връзка между ред и безпорядък като образно и абстрактно. От концептуална гледна точка тя има за цел да предизвика медитативно състояние в зрителя, тъй като проектите са вдъхновени от фолклора, митологията и връзката между микрои макро-космоса. 

Независимо от избраната медия, в нейната работа са свободните абстрактни (малки) форми контрастирани и обвити в (големи) геометрични форми, като по този начин символизират връзката между микро и макрокосмос. В резултат на това основната структура се сегментира на микроструктури, които стават независими единици между абстракция и персонификация.

Явор Костадинов / Yavor Kostadinov

Явор Костадинов е роден през 1993г. в Пловдив, България. През 2015 г. учи в Accademia di Belle Arti di Brera в Милано, Италия, а през 2018г. авършва Националната Художествена Академия в София. В момента е докторант в НХА София. 2019 – 2021 г. е гл.ас. преподавател по живопис в НХА. Работи в Пловдив и София, България.

Работи основно със средствата на живописта и рисунката. Явор обича да изследва различните възможности за внушение на медията, като някои от работите му са с рязък и експресивен характер, докато в други търси повече пестеливост в изказа, монохромност или синтезираност.

Често заимства различни елементи от реалността, свои сънища или асоциации, които интерпретира по свой специфичен начин. Експериментира също с графични техники, дигитален печат, обекти, скулптурни форми, видео и фотография.

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »