Urban Mythology: Osman Yoseinov & Natalia Bica

 Urban Mythology: Osman Yoseinov & Natalia Bica

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Следващите представили на поредицата са Осман Юсеинов (България) и Наталия Бика (Румъния).

Osman Yoseinov / Осман Юсеинов

Осман Мехмедов Юсеинов е роден в град Пловдив през 1984г. Завършва Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев” и е член на Дружеството на пловдивските художници, както и член на Националната занаятчийска камара.

С множество реализирани изложби в страната и чужбина, работата му включва живопис, графика, инсталация, пърформанс, видео арт, фотография и бижута. 

Обичам да експериментирам с различни материали и различни изразни средства, като използвам абстрактната и символична форма на материя, петно, цвят и щрих. В хода на работата си се стремя да дам свобода на експресивното и спонтанно усещане на момента, така че самата работа да ме води към своя край. Искам творбите ми да бъдат мост между света на идеите и света на материята, който да откъсне зрителя от рутинното ежедневно мислене и да го накара да отключи въображението си, за да може да се докосне до априорното знание и усещане за материята и цвят.споделя той

Natalia Bica / Наталия Бика

Наталия Бика е художник от Тимишоара, част от артистичния проект RE:CONNECT, който е резиденция между Румъния и Бълария. За проекта Urban Mythology тя разкрива, че ще направи две творби, използвайки две различни опори (копринена хартия и метална плоча). В резултат от творческия подход, визуалният образ ще бъде сливане между графика и моделиране със заглавие “Индигова нощ“.

Върху копринена хартия ще изобразя графично ръце, лица и силуети, заснети многократно чрез жестова линия. Копринената хартия чрез своята прозрачна текстура и прозрачност ще улови игра на светлина и сянка, която ще позволи да бъде изложена в изложбеното пространство, така че и двете повърхности (предна/задна) да могат да се видят.

Втората работа ще направя върху метална плоча. Върху повърхността й ще се намеся с рисунка с молив, матов акрил и моделиране. Миниатюрните моделирани форми на някои лица или анатомични елементи като (ръце, крака) ще бъдат вмъкнати, за да завършат визуалното изображение на различни силуети. Те ще бъдат подредени в композиционното пространство на творбата, за да внушават определени нагласи, пози и емоционални състояния. Погледнати от известно разстояние, те ще създадат усещането за малки точки, които левитират в изложбеното пространство, така че отблизо ще откриете жестовата изразителност на формата.” разкрива ни тя.

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »