Urban Mythology: Mihai Toth & Valko Chobanov

 Urban Mythology: Mihai Toth & Valko Chobanov

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Следващите представили на поредицата са Михай Тот (Румъния) и Вълко Чобанов (България).

Mihai Toth / Михай Тот

Михай Тот живее и работи в Тимишоара, Румъния. Художествената му практика се основава на мултимедиен подход, концентриран върху разработването на различни мрежи, които изследват възможности за връзка между  визуалното изразяване и херменевтиката на едно художествено мислене.

През 2013г. той и колегите му основават Културната асоциация на художниците Baraka в Тимишоара, Румъния. Тази НПО е независима инициатива със съвместен характер, а също и управлявано от артисти пространство, концентрирано върху експерименти и изследвания в
областта на визуалните изкуства. В момента работи върху тезата за дипломната си работа, озаглавена „Празнотата – между трансцендентност и репрезентация”

Valko Chobanov / Вълко Чобанов

Вълко Чобанов е визуален артист и независим куратор. Роден през 1991г. в Пловдив, завършва сценография в Музикалната академия за танцово изкуство и изящни изкуства в града под тепетата и дигитални изкуства в Националната художествена академия в София.

Той работи в медиите на живописта, видео-изкуството и пърформанса. През 2017г. прави първата си соло изложба „Неорганично/Органично“, създадена с подкрепата на наградата Gaudenz B. Ruf
и представен в Coffee & Gallery Cu29, Пловдив.

През 2022 г., той сътрудничи на куратора Ваня Грозданова за два самостоятелни спектакъла – „ИЗВЪНЗЕМЕН РЕЗЕРВЕН ПЛАН ЗА КОСВЕНО И ИНЦИДЕНТНО ПОСЕЩЕНИЕ НА АФТЪРПАРТИ” в ICA, София и “БЕЗГРИЖНО ПОСЕЩАВАНЕ НА СУЕТЕН КУПОН” @lo3eto.

Участвал е в различни групови изложби и проекти в България и чужбина, от които се отличават Art Positive “Formal”, 2014, в Центъра за съвременно изкуство; “Баня Старинна” – Пловдив, куратор Красимир Добрев, “Връзка: За водоеми”, 2019, в Басейн – София, с куратори Вероника Чехова и Тереза Йиндрова; „ПРЕДИСТОРИЯ: млади автори от Пловдив”, 2019 – проект на галерия Сариев, Пловдив; „Open Art Files: Бележки и бележки под линия“, 2019, представен в „Капана“ – Пловдив Сити Арт Зала Галерия, с куратор Вера Млечевска; „Дигитални екологии”, 2019, на Пловдив 2019, с куратор Димитрина Севова; Пазар на желанията: Земен/Небесен, 2021 – в пространството на бивш Търговски център “Мебели Италия” – София, с уредници Бояна Джикова и Арон Рот, както и Art Encounters, 2021 – Биеналето за съвременно изкуство в Тимишоара, Румъния.

Негови видео арт творби са показани на Bad Video Art Festival, Москва, 2018 г. и в „Нигло“, 2017, както и #VERYSHORTFILMFEST, 2013, @ Vine. Неговото изпълнителско изкуство работи така като „Pizza slut“ – представен на DA Fest, 2015 и в еXAF project space, Пловдив, докато „имам блед културен дисонанс, да, каквото и да е по дяволите и чувства и други неща“, 2017 и „LOL“, 2018 бяха част от програмата на фестивала за пърформанс изкуство в София Ъндърграунд. Вълко Чобанов е носителят на наградите БАЗА / Young Visual Artists Awards 2019 – a, награда на СГХГ и Института за съвременно изкуство – София.

Кураторската му практика включва различни проекти като „Скъпи мой провинциалист”, 2017 г., в
сътрудничество с куратора Виктория Драганова в Басейн, София, соло изложба на Димитър Шопов “Леля Милка”, 2018 в ИКА – София, сборната изложба. „Особен импулс”, 2020 г., който се проведе в откритата сцена за изкуство и култура FLUCA, Австрийски културен павилион в Пловдив, а по-късно и програмата от изложби за целия Сезон 2021 на FLUCA.

Вълко Чобанов е сред инициаторите и организаторите на годишната сборна изложба „Ономатопея“, която се характеризира с участието намного млади пловдивски художници (активно реализирани от 2011г.).

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »