Urban Mythology: Ivelina Ivanova & Dorian Bolca

 Urban Mythology: Ivelina Ivanova & Dorian Bolca

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Следващите представили на поредицата са Ивелина Иванова (България) и Дориан Болка (Румъния).

Ivelina Ivanova / Ивелина Иванова

Ивелина борави с това поле на реалността, което е по границите на нереалното. “Заигравам се с тривиални, всекидневни образи и тематики. Но когато разгръщам тези злободневни сценки, залагам на интуицията си и внедрявам в тях усещането за взаимосвързаността на всичко и субективността на истината.” споделя тя.

Образите в творбите й хем са разпознаваеми, близки, хем са като на сън. “Надявам се че лекият дискомфорт и объркването, което работите ми карат зрителите краткотрайно да изпитат, да ги накара поне подсъзнателно да поставят под съмнение възприятията си.” добавя Ивелина.

Dorian Bolca / Дориан Болка

Дориан е роден в Алба Юлия (Румъния) на 01.03.1993 г. През 2008 г. започва гимназията по изкуства „Реджина Мария“ и завършвам през 2012 г. в Алба Юлия. През 2016 г. започва във факултета по изкуства и дизайн в Тимишоара и завършва през 2021 г. и става лицензиран
майстор на скулптурата.

През 2019 г. спечелих наградата на фондация „Калина“, а сега живея и работя в Тимишоара” споделя той.

Обикновено работи в областта на скулптурата, като използва материали като дърво, хартия или метал и в повечето от творбите си той включва светлина. За да създава инсталации, Дориан често използва помощта на платформата Arduino за изграждане на цифрови устройства, така че неговите скулптури да имат и интерактивен характер.

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »