Urban Mythology: Harita Asumani & Mirela Cеrbu

 Urban Mythology: Harita Asumani & Mirela Cеrbu

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Следващите представили на поредицата са Харита Асумани (България) и Мирела Цербу (Румъния).

Harita Asumani / Харита Асумани

Харита е родена в Пловдив, България. През 2015 г. завършва бакалавър в специалност “Сценография” и през 2017 г. завършва магистър в специалност “Костюмография” в Национална художествена академия, София.

Основна тема в моята художествена практика е ролята на човека във вселената и модерното общество. Интересувам се от защитните механизми на Аз-а и лекуването на травми от гледна точка на психологията. От друга страна се вълнувам от пътя на душата, лежащ върху езотеричните учения.” споделя тя.

“Artists Can’t Talk” е името на проекта, който Харита ще представи по време на изложбата “Urban Mythology”. В него, тя разглежда процеса, в който художникът се учи да вербализира идеите си. Фазите на проекта включват:

– селекция от визуални артисти, чиято работа намира за интересна
– събиране на информация за художествената им практика и творческите им търсения
– видео инсталация, показваща движенчески пърформанс с времетраене до 15 мин. / изпълнението може да се представи на живо
– визуални материали

Mirela Cеrbu / Мирела Цербу

Мирела е родена на 5-ти април 1997 г. в Арад (Румъния). Завършила е бакалавърска и магистърска степен по графични изкуства в Университета по изкуства и дизайн, който е част от Западния университет в Тимишоара.

По време на обучението си получава стипендия в Испания в областта на илюстрациите. В момента тя е докторска степен, студентка в същия университет, където разработва изследвания по темата за абсурда. Нейната докторска дисертация е озаглавена „Визуалната поетика на абсурда и игривия експресионизъм“.

Моите творби предлагат редица лични прозрения, дори ако централните мотиви са взети предимно отвън. Наблягам на конкретно представяне на вътрешния свят, на определено състояние на сънуване, в което виденията управляват все повече и повече творенията. Един от
аспектите, които могат да бъдат идентифицирани при първия контакт с моите произведения, е опасност и хаос. Този факт е категоризиран от желанието ми да „копая“ в дълбочина и да изиграя някои „микроскопични“ роли, които са представени от „макро“ герой в моето изкуство.

Мухата, най-често срещаният елемент в моите творби, е преобразен елемент, който надхвърля състоянието си на насекомо, което представлява олицетворение на несъзнаваното. Моите творби са съставени чрез подчертаване и използване на инцидент като композиционна част от ансамбъла. Друга основополагаща идея е концепцията за сянката като част от структурата на човека, преобразувайки и прикрепяйки мотива на „мухата“. Тази нова „сянка“ е подложена на поредица от събития от ежедневието и във времето, когато се извършват различни действия, тя получава нови случайни усещания.

Продължавайки, тази „нова сянка“ ми позволи да получа достъп до нов набор от сетива и да осъзнавам света около нас в реално време.” споделя тя.

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »