Urban Mythology: Christian Gravre & Mitch Brezounek

 Urban Mythology: Christian Gravre & Mitch Brezounek

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Следващите представили на поредицата са Кристиян Гравре (Румъния) и Мич Брезунек (Франция).

Christian Gravre / Кристиян Гравре

Кристиян е интердисциплинарен художник и изследовател, основно фокусиран върху фотография и смесени медии, сливане на изкуства, културна история, наука и социална ангажираност.

Със страст към изучаване на различни отношения между паметта, спомена и езиковата структура на отпечатаното изображение, неговата работа изследва не само архетипите и нередностите във визуалното възприятие от повторение към приемане, но и изкривяването и избледняването на епизодични спомени и техните семантични разклонения, дължащи се на тези процеси на запомняне или забравяне.

През 2017 г. получава докторска титла от Румънската академия в Букурещ и в момента е доцент в Западния Университет за изкуства и дизайн в Тимишоара.

Mitch Brezounek / Мич Брезунек

Мич Брезунек е роден във Франция през 1989 г. Живее и твори от 2016г. в България.

Бил е член на художествения колектив Ouest Fisting от Lorient (2013 – 2017), част от ъндърграунд графичната култура, а по-късно негови творби са излагани в множество кураторски групови и самостоятелни изложби и проекти.

Изкуството на Брезунек констатира феномена на абсурдността в глобален аспект, но и в самото изкуство като такова. Използвайки различни подходи на съвременното изкуство, той демонстрира специфична и разпознаваща се естетика, която дръзко и директно общува с публиката.

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »