Urban Mythology: Andrei Bucovano & Ilie Duta

 Urban Mythology: Andrei Bucovano & Ilie Duta

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Следващите представили на поредицата са Андрей Буковано (Румъния) и Илие Дуца (Румъния).

Andrei Bucovano / Андрей Буковано

Андрей е роден през 1996г. в Сучава, Румъния. Неговата работа и артистична визия изискват да бъдат изживени динамично, както и кинематографично. Те са чист израз на дълбокото желание на артиста да подхранва творческото си чувсво и произход, които му дават шанса да развие своето вътрешно дете с пламенно сърце.

Ключов елемент от неговата практика е експериментализмът. Принцип, който му дава възможност да практикува артистичните си идеи в най-чистата им форма. Идеи, които се материализират чрез различни медии и начини на изразяване, от изпълнение до аудио инсталации, видео и интерактивни актове.

IIlie Duta / Илие Дуца

Илие Дуца получава бакалавърска степен през 2011г. във FAD, след което завършва магистърска степен и докторска степен. Материалите, които използва за скулптура, са израз в полза на опазването на околната среда.

По време на обучението си, той работи с ESAL Франция и ESES Португалия – стажове, които му предлагат нови възможности за изследване на чувствителна тема, леко утопична – рециклиране на изкуството, посока в изкуството, която бавно се превръща в международна тенденция.

Той се справя с широка гама от материали в зависимост от хроматиката и формата. Използва повтарящи се елементи, с които създава декоративни скулптурни модели и обеми.

В момента живее и работи в Тимишоара. Член на артистични групи- KAT, navaC2, T40.

Използвайки рециклируеми и нерециклируеми, еднократни и ежедневни материали, моят визуален подход има екологичен компонент. Събирам обекти, които вече съществуват, и им давам различна употреба. Затова работата ми е диалог със самия материал, който определя спецификите и характеристиките на новата им символика. Като визуален артист, известен още като скулптор в антропоцентричната област, аз се опитвам да контурирам значение от вече познати материали, позиция, която придава смисъл на агресивната намеса на хората в естествения ред.” споделя той.

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »