Urban Mythology: Aaron Roth & Tsvetelina Angelova

 Urban Mythology: Aaron Roth & Tsvetelina Angelova

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

През август месец ще се състои съвместната им изложба, плод на техните пътувания и работа заедно, на име Urban Mythology. В поредицата Urban Mythology ви каним да се запознаете с артистите в месеците преди изложбата. Следващите представили на поредицата са Арън Рот (Америка) и Цветелина Ангелова (България).

Aaron Roth / Арън Рот

Арън Рот е роден в Лос Анджелис през 1998г. и се мести се в България на 13 години. В момента работи между София, Лондон и Пловдив. През 2021 г. получава бакалавърската си степен по живопис от Slade School of Fine Art с теза върху визуалната култура на поп фолк музиката. 

Арън Рот работи в широкоформатна маслена живопис, инсталация, скулптура и фотография. Инсталацията заема мястото между редимейд и асемблаж, базиран на детрита, за разлика от картината, която има миметично и иронично отношение към рекламата. Творбите черпят вдъхновение от чалгата, теорията на конспирацията и рекламите на луксозни стоки, използвани за изследване на въпросите за желанието, митовете за национализма и капитала.

Tsvetelina Angelova / Цветелина Ангелова

Цветелина Стефчова Ангелова e родена в град Плевен през 1989г. Учи и завършва в „Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство“, град Пловдив в периода 2008-2014 година. Тя работи в областта на визуалните изкуства и скулптурата.

Използва класически и нетрадиционни материали като камък, дърво, метал, пластмаса и отпадъци. Участва в много проекти в България и изложби и проекти в чужбина.

Изложбата “Urban Mythology” ще се състои в периода от 02.08.23г. до 31.08.23г. в ГХГ – Пловдив, ул. „Княз Александър I-ви“ 15.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »