Подкрепете “Under The Midnight Sun” на Венцислав Сариев

 Подкрепете “Under The Midnight Sun” на Венцислав Сариев

Спомняте ли си летните ваканции? Времето прекарано с баба и дядо на село? С приятелите, които виждаш само тогава и от скука и детско любопитство правите всевъзможни дивотии, независимо от риска от шамари или това да се загубиш в гората или въображението си. А вкусът на черешите и приказките за лека нощ?

Е, на такова пътешествие назад по лентата на живота ни откарва и “Under The Midnight Sun” – късометражният филм на Венцислав Сариев, който е на крачка от това да бъде осъществен. Проектът вече е получил част от финансирането си, благодарение на Програма “Дебюти” – 2022 г. към Национален фонд “Култура”, но поради смелите творчески предизвикателства, пред които екипът се изправя, все още имат нужда от допълнително финансиране, свързано с подготовката на проекта и постпродукционния период. Надникнете зад кулисите на сюжета…

Историята на филма ни среща с интровертния Мартин, който по стара семейна традиция прекарва част от лятната ваканция в къщата на покойните му баба и дядо, заедно с неговите братовчеди Миро и София. Така той постепенно попада в центъра на нетипично за него ежедневие. Времето, споделено край идилично езеро в покрайнините на селото и запознанството му със близнаците Кардам и Калина, променят неговите възгледи за младостта и живота завинаги.

Сценарият е вдъхновен от лични спомени от детството и юношеските ми години, както и от фолклорни предания, предавана от уста на уста в родния край на моята баба. Индивидуалният житейски опит и поривите за завръщане към общите ни корени са предпоставка за създаването на автентична история, която се свързва със зрителя и неговите усещания за необяснимите явления около нас. Необикновеността в различните проявления на живота и общозначимите човешки желания свързват всички ни в индивидуалните ни преживявания.

С UNDER THE MIDNIGHT SUN връщам листовете на календара назад. 11-и август 1999 г. е датата на реално случилото се пълно слънчево затъмнение. В години, различаващи се много от днешното време на невиждан досега технологичен прогрес, изследвам големите дилеми на юношеството, загубата на близък човек, първото влюбване като метафизичен феномен, пробуждането на духа и търсенето на отговора “Кой съм аз и къде принадлежа?”.

Като голям киноман усещам осезаемата липса на разнообразни жанрови филми, насочени към младата публика в българското кино. Изпитвам потребността смело да експериментирам в посока изследване на жанровете мистерия и магически реализъм. Творческата ми концепция е свързана със желанието ми автентично да пресъздам на екрана взаимоотношенията между група млади хора, чиито действия са провокирани от техните юношески пориви и стремежи. Неусетно историята се превръща в необичайна заради появата на всички свръхестествени елементи, скрити дотогава в предусещането, вдъхновено от магичната природна атмосфера, в нюансите и детайлите на кино разказа.

Творческото ми любопитство е насочено към хибридността на жанровете. С първия ми късометражен филм “13-ти АВГУСТ” имах възможността да изследвам хибрида между трилър и социална драма, а сега надграждам режисьорските си търсения чрез експериментирането с различни артистични и технически похвати, които са предпоставка за създаването на един по-комплексен визуален разказ.

Вдъхновение черпя от различни творци, които ловко и умело създават светове на ръба на реалността и сюрреалното. Йоргос Лантимос, който често гради своите разкажи върху митологични сюжети и създава оригинални светове със собствена логика, правила и закони: старогръцкия мит на Еврипид за Ифигения в “Убийството на свещения елен”; мотива за Метаморфозите от елинската митология, събрани от Овидий в „Омарът“. Както и младите режисьори Робърт Егърс, Ари Астър и Алекс Гарланд, които за кратък период от време си създадоха своя ниша в света на киното и привлякоха много последователи на жанровете хорър и мистерия.” споделя Венци в кампанията си в Indiegogo.

Можете да помогнете за реализацията на проекта и да научите повече детайли ТУК.

За Венцислав Сариев

Снимка: Йордан Расин

Венцислав Сариев e от град Варна. През 2017 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорство за драматичен театър” в класа на проф. Пламен Марков. Участва в спектакъла „Оптически илюзии. Цирк“ по текстове на Даниил Хармс, Юлиан Тувим, Михаил Булгаков (реж. Катя Петрова, Театрална работилница „Сфумато”).

Освен с актьорската си кариера, Венцислав дебютира като режисьор и сценарист на филма “13-ти август“, вдъхновен от действителни събития от близкото минало. Историята проследява срещите на Виктор и Таня в края на учебната година на 11-и клас. Двамата стават все по-близки в разгара на лятната ваканция, въпреки опасността, надвиснала навсякъде около тях. Филм, адресиращ така наболялата тема за насилието в училище и сред младежите. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »