“Топ 10” с Лорина Камбурова

 “Топ 10” с Лорина Камбурова

Скъпи приятели, за нас е удоволствие да споделим, че днешният ни онлайн гост в “Топ 10” е очарователната Лорина Камбурова! Позната на всички ни с множеството творчески проекти, в които участва(филмови, театрални, модни и музикални), тя е един всестранно развит, млад артист!

Днес тя споделя с нас как прекарва дните си по време на изолация, както и как гледа на случващото се в този момент от историята ни. Оставяме ви в нейни ръце!

Лорина:
Здравейте, намираме се в доста странни времена, където думи като „изолация“ или „ военно положение“ вече се смятат за нормални. Едва ли някой е очаквал 2020 година да започне така, а както е тръгнало, краят е неизвестен.

И въпреки че има много хора, на които им се налага да излизат поради неотложни ангажименти, или просто защото са преценили, че „нямат притеснения“ за здравето си, аз съм от онези, които задължително трябва да си стоят у дома.

Обичам да прекарвам времето си вкъщи, но ми липсват разходките, а и честно казано тялото ми започва да сигнализира за недостиг на движение. Затова се наложи да работя над изобретателността си. Всеки ден е предизвикателство да измислям нови неща, които да ме разнообразяват. Но въпреки това, има 10 такива, без които не мога да нарека един ден вкъщи “успешен”.

Ето ги и тях:

1. Медитация

Никога не съм била фен на медитирането. Но когато реших да пробвам, разбрах, че няма по-хубаво от това да си починеш от мислите си поне за 15 минути на ден. Сигурно звучи клиширано и безумно трудно, но има много приятни, релаксиращи сетове, които прекрасно успокояват съзнанието. Дори само да се отпуснете и затворите очи, (без да заспивате) ще е достатъчно да изпитате умиротворение. 

Това е моята “ежедневна спирка” от вечния маратон на Живота. 

Обещавам, няма да съжалявате 😊

2. Йога

Ще кажете “твърде женско” е, че започвам с тези две активности. В действителност съм любител на адреналина. Но “забързаният” живот ми докарва доста схващания по тялото – шипове във врата, болки в коленете… Единствено йогата успява да потуши напрежението в мен и да ме събере. 

Магията на йогата е, че е перфектна за всеки тип тяло и килограми. Думата “съдене” не присъства в нейната вселена. Изумително е колко бързо носи облекчение.

Тя е Спирка Номер 2 в моя ден 😊

3. Дихателни упражнения

Кислородът е важен за всички органи и процеси в нашето тяло. Той е здраве. 

Но дишането е една от най-пренебрегваните активности. Приемаме го за даденост, защото без този инстинкт не можем да съществуваме. Но какво ще стане, ако нещо ни спира да дишаме качествено? Тялото ни става слабо и болнаво. 

За да се предпазя от излишни болести, правя няколко упражнения за увеличаване дихателната способност. Ще споделя едно с вас. Казва се 4-7-8

Отброяваме (наум) през цялото упражнение.

(1-4) с умерено темпо, вдишвайки до пълни дробове.

Задържаме, отброявайки отново от (1-7).

Накрая изпускаме въздуха, отброявайки (1-8).

Правим 2 цикъла на ден по 4 повторения.

4.Танцуване

Най-обичам да танцувам, докато готвя. Храната ми става по-вкусна и ми идва доста вдъхновение. Нямам определен стил музика за слушане, обичам арабска, италианска, японска, кубинска… Ако си запалите ароматна свещичка няма да сбъркате.

5. Готвене

Никога не съм можела да готвя. А и все нямах време.
Сега имам цялото такова на света, а и няма отворени ресторанти😂
Действа ми като медитация. Спокойна съм и концентрирана. Открих, че ме прави щастлива да виждам доволни,сити лица от храната си. 

6. Рисуване

Не съм художник и нямам амбиции да стана. Но рисуването е една от основните активности в арт терапиите. Колкото повече цветове ползваме, толкова по-успокояващо действа. Изкарва доста “задръстени” мисли навън и ако премахнем елемента “съдене”(че не сме перфектни) може наистина да ни помогне.

7. Бягане

Наскоро си купихме пътека за бягане, точно поради липсата на движение. Съветвам всички, които имат възможност, да го направят. Невероятно е.

Два пъти на ден, дори по половин час вървене, прави живота ми по-безболезнен. Вкъщи, човек може да се подготви за маратон (нищо че не е ясно кога отново ще има такива😛)

8. Кино

Обожавам филмовото изкуство. Все пак съм актриса.

Най- накрая имам възможност да си направя филмов маратон. Избирам си страна, например Япония, и цял месец гледам само японски филми. 

Предизвикателство е да издържиш толкова дълго време на една вълна, но така научаваш повече за културата на различни народи.

9. Изхвърляне на боклука

Звучи смешно, но всъщност къщите ни са пълни с ненужни вещи. Сега имаме време да преподредим, изхвърлим или променим всичко, което искаме. Действа терапевтично.

10. Приятели и семейство

Оставих това за десерт. Имам приятели по целия свят и сега всички сме си у дома. Отдавна не съм си говорила толкова дълго и обстоятелствено с тях. Вече не ми липсват и дори далеч, мога да изразя обичта си към тях свободно. Защото всички имаме време 😊

Това беше малка част от моя ден, споделена с вас. Надявам се да откриете нещо ново и интересно за себе си.

Е, скъпи приятели…. а ние се надяваме, когато всичко отмине и животът отново влезе в нормален ритъм, Ross’n Lorina да гостуват на пловдивска сцена и да посвирят за нас 😊

Пазете се и бъдете здрави!

Translate »