Разгледайте “Духът на вещите” от Адриана Узунова и Анелия Белчева

 Разгледайте “Духът на вещите” от Адриана Узунова и Анелия Белчева

На 9-ти февруари се състоя откриването на изложбата “Духът на вещите” в Nectár Creative Space, Капана. Като част от “Загражден Филм Фест”, духчето на Адриана Узунова и Анелия Белчева се разхожда из остатъците от едно забравено училище и обикаля етажите на отдавана необитавано общежитие, както и някои други кътчета в околността.

Духчето е плод на нашето въображение. То възникна в процеса на един разговор, който се превърна в история, кръжаща около него и така то стана нашия протагонист. Стори ни се логично да олицетворим вещите, обитаващи изоставените пространства, защото и те имат памет, която ние си представихме под тази форма.” споделят Адриана и Анелия.

Изложбата обръща внимание на голяма тема – за следата, която остава след нас.

Всъщност идеята на Загражден филм фест е да възроди живота в селото, но темата на нашата изложба не е възобновяване на средата, а напомняне за миналото и това което то оставя след себе си. Много вдъхновяващо за нас е, че дори с малкото финансиране, което са получили от село Загражден, организаторите на фестивала са реновирали читалището там и са помогнали за съхраняването и възстановяването на това забравено място. Изключително сме им благодарни, че ни поканиха за втори път на изданието на фестивала си, защото ако не бяха те тази изложба може би изобщо нямаше да се случи.” разказват Адриана и Анелия.

Носталгия, меланхолия, любопитство към света… Фотографиите на Анелия, графиките на Адриана и образът на духчето ни превеждат през времето и пространството, като всяка вещ бива одухотворена. Всяка вещ оживява и като малко дете застинало във времето, познава само своя отрязък от него.

Артистичното дуо споделя, че духчето има много живот и потенциал в себе си и разкрива желанието си да го превърне в по-мащабен проект “…защото изоставените места са навсякъде около нас. И макар забравени от хората, те имат какво да разкажат все още. “. 

***

Адриана Узунова е родена и израснала в Пловдив, където завършва НХГ “Цанко Лавренов” със специалност “Графика” през 2019г., а през 2023г. завършва същата специалност в НХА. В момента продължава обучението си в НХА със специалност “Метал” както и в магистърската програма “Артистични психо-социални практики и психодрама” в НБУ. Взема участие в десетия форум “Малки графични форми” 2022г., както и в XXII Международно биенале на графиката Варна 2023. и ежегодните изложби “15х5” в Пловдив. През лятото на 2023г. с Анелия Белчева организират две изложби в село Давидково и село Загражден, като едната е част от първото издание на “Загражден филм фест”. Първата ѝ самостоятелна изложба “Етажи” е представена есента на същата година в арт клуб “Найлона”.

Анелия Белчева е родена и израснала в Хасково и се занимава с фотография през целия си съзнателен живот. Снима както дигитално, така и аналогово. Основните теми във фотографиите ѝ са свързани с контраста между съвременния свят и забравените кътчета от миналото – паметниците на изгасналия социализъм. Вземала е участие в няколко изложби, сред които Проект “Читалище на фокус” (част от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019) и проект “Духът на вещите” в село Загражден и село Давидково през 2023г.

Адриана и Анелия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »