Тайната на забравата и механизмите на паметта

 Тайната на забравата и механизмите на паметта

Как си взаимодействат сънят и забравянето? Изтриваме ли информация от мозъчните си архиви или просто ни се отказва достъпът до нея? Това са само част от въпросите, които ще бъдат засегнати по време на събитието “The Memory Remains“.

Пловдивчани ще могат да погледнат отблизо механизмите на паметта и тайните на забравата на 16-ти август в лятно кино Орфей“, Пловдив. Те ще разберат още какво е общото между мухите, лабораторните гризачи и хората що се отнася до забравянето. Богомил Пешев ще обясни и как работят изследователските техники в молекулярната биология (оптогенетика, DREADDS, Ca2+ визуализация) за научното разгадаване на забравянето.

Богомил Пешев има задълбочени интереси в областта на невробиологията на паметта. Конкретните интереси, върху които работи, са свързани с физиологичните процеси, обвързани с дълготрайната епизодична памет, ролята на съня за спомените, патологичните изменения на паметта при разтройства. Понастоящем, Богомил е част от магистърска програма по физиология на животните и човека към Биологически факултет на СУ Св. Климент Охридски”. Една от големите му цели е популяризирането на невронауките в България и запознаването на масовата аудитория със значението на напредъка в тази област на биологията.

The Memory Remains” ще се проведе на 16-ти август в лятно кино „Орфей“, Пловдив, от 19:00 часа. Билети можете да намерите на сайта на организаторите Ratio

„Блажени са онези, които забравят“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »