Дъждът не попречи на десетото издание на “Дефиле Вино и Гурме”

 Дъждът не попречи на десетото издание на “Дефиле Вино и Гурме”

Въпреки лошото време, фестивалът бе открит традиционно с Дионисиево шествие по Главната!

За десета поредна година  „Дефиле Вино и гурме“ привлече хиляди туристи към Стария гард – перлата на Пловдив.  Богатото разнообразие от висококачествени вина, вкусни гурме продукти и интересна фестивална програма. 

Участниците в събитието бяха 55, от тях 43 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те бяха разположени в 16 локации – къщи музеи, галерии, хотели и културни центрове в Стария град на Пловдив. 

Реализираните дегустации са над 60 хил. броя

За втора година „Дефиле вино и гурме“ се проведе в три дни – петък събота и неделя. Организаторите и участниците отчитат положителния ефект от това. 

Тази година се проведе и най-дългото досега Дионисиево шествие. То тръгна в 13:00 ч. от пл. „Стефан Стамболов“. Шествието бе съпроводено от Ансамбъл Тракия и  учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. За първи път в историята на пловдивските Дефилета в шествието се включи и пловдивски кмет.

Рамо до рамо с организатора Любозар Фратев, кметът на град Пловдив, г-н Костадин Димитров водиха шествието, в което се включиха и десетки пловдивчани и гости на града. 

С музика и танци в сърцето на стария град посрещнахме и официални лица:

г-н Любозар Фратев – председател на „Съвет по туризъм –Пловдив“, г-н Костадин Димитров –  кмет на Община Пловдив, г-н Атанас Узунов –  председател на Общински съвет Пловдив, г-н Илин Димитров –  секретар на Президента на Република България по образование, култура и туризъм, г-н Илия Зюмбилев – областен управител  на област Пловдив, г-н Павлин Петров – зам. министър в Министерство на туризма, доц. Деян Стратев – зам. министър в Министерство на земеделието и храните,  г-н Георги Николов – председател на Българската туристическа камара и г-н Пламен Моллов –  председател на Съвета на настоятелите на Университета по хранителни технологии град Пловдив.

С вкусна българска питка, Бог Дионис и официалните лица дадоха символичен старт на винените дегустации в Стария град на Пловдив. 

Дегустационният конкурс за „Най-удачно съчетание между Вино и храна“ приятно изненада комисията от професионалисти с вкусовите им предложения. Сред всички участващи комбинации, петчленното жури определи:

I място за Ферма на ЗП Иван Ечев и Винарска изба Ноя с комбинация Розе Каберне фран и чийзкейк с биволско сирене, блат от спанак и сладко от ягоди.

II място за Златното зрънце и Винарна Косев с комбинация десертно вино Мерло и натурален шоколад.

III място за Млекарница Заара и Заара Естейт с комбинация бяло вино Тамянка  с млечни перли със зехтин и малиново сладко.

Награждаването на отличените участници се проведе по време на официалната вечеря „Вино и гурме“ в хотел Best Western Premier Plovdiv Hills.

При класирането на база брой дегустации с най-много събрани жетони е ДВОР 1 следвани от „БРАТЯ МИНКОВИ“ И „КУБЕРА“ .

Най- голямото жури, ПУБЛИКАТА гласува в дигитална анкета за ЛЮБИМО ВИНО и за ЛЮБИМ ВКУС.

*За ЛЮБИМО ВИНО в категория бяло вино  печели ВИ „ВИЛА ЮСТИНА“, в категория розе печели ВИ „КОНОПАНЕ“, в категория червено вино печели отново ВИ „КОНОПАНЕ“,  в категория плодово вино печели ВИ „ВИЛА ВИНИФЕРА“. 

*За ЛЮБИМ ВКУС печели „ГУРМЕЗНИЦА И ТОПИ“.

АКЦЕНТИ ОТ ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА:

Десетки вино и гурме любители се включиха в градската игра ИЗПИТАНИЯТА НА ДИОНИС“ С ВЪТРЕШЕН ГЛАС. Мобилно приложение водеше участниците из фестивалните локации част от „Дефиле вино и гурме“. Всеки участник трябваше да бъде наблюдателен и да отговаря на любопитни въпроси, свързани с къщите в Стария град. За всички любознателни участници, които успешно приключиха лова на съкровища имаше награди. В градската игра се включиха – 43 отбора. Най-бързите от тях спечелиха подарък бутилка вино.

Част от съпътстващите събития бе и представянето на книгата „Виното между живота и смъртта“ на писателя Пламен Димитров. Посетителите имаха възможността да си закупят и книгата на място и да разговарят с автора на книгата. 

Традиционните игри на „Дефиле вино и гурме“ – „Винословица“ и „НЕ се сърди винено човече“ забавляваха посетителите на събитието. 

В събота 15 ч. на сцената в къща „Иван Черноземски“ посрещнахме и Бистришките баби. Освен фолклорното изпълнение с което зарадваха публиката, те споделиха и тайни от бистришкия бит, култура и кухня. 

В неделя в къща „Иван Черноземски“ се проведе презентация на тема „Що е то топинамбур“. Презентацията изнесе Тони Стоев. Присъстващите се запознаха с уникалните свойства и характеристики на растението, след което дегустираха разядка с 40% съдържание на земна ябълка, по семейна рецепта. 

В хотел „Бел Вил“ се проведе и литературното соаре „Малките неща“. Паулина и Виделина ни потопиха в поезията на Валери Петров. Те отправиха музикално-поетично послание за малките удоволствия, които осмислят живота ни, едно от тях е виното. Музикалният съпровод бе на Никола Николов – виолончело. 

Организаторите отчитат ръст на чуждестранните посетители на фестивала, като се откроиха големи групи американци, испанци, италианци, руснаци, украинци и французи. 

„Дефиле вино и гурме 2024“ се проведе под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.

Организатори на фестивала: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »