Проектът RE:CONNECT обединява Пловдив и Тимишоара

 Проектът RE:CONNECT обединява Пловдив и Тимишоара

Най-новият проект на Сдружение “Изкуство днес” обединява Пловдив и Тимишоара. RE:CONNECT 2023 цели да свърже двата града в артистичен обмен, надграждайки основната им връзка като европейски столици на културата (Тимишоара 2023г. и Пловдив 2019г.). В резидентната програма участват девет артиста от Бългрия и девет от Румъния.

Екипът на сдружението и българската група посетиха Тимишоара през октомври, където артистите от двата града се запознаха отблизо с подходите в съвременното изкуство и артистичните пространства в града.

Чрез проведените общи занимания и срещи се създадоха нови възможности за развитие и обмен в
областта на съвременното изкуство, които да разширят генералните рамки на вече установения културен свят в двата град.

През юли 2023г. румънските участници в проекта ще посетят Пловдив и през август ще се състои изложбата Urban Mythology в  Градска Художествена Галерия Пловдив, където всеки един от артистите ще представи своята работа, вдъхновена от обмена.

Изложбата Urban Mythology ще създаде колекция от призми за разглеждане и преживяване на двете столици на културата, обозначавайки аналогични или противоположни тенденции в колективната опитност. По този начин ще се представи характера на митовете, които описват несъзнавани процеси на индивидуално и обществено ниво. Те свързват вътрешните и външните ни светове, чрез персонификация, премествайки ни от концептуалното към емпиричното.

Ето и младите съвременни артисти, които са част от програмата – Ilie Duta, Dorian Bolca, Mihai Toth, Mirela Cerbu, Andrei Bucovano, Bogdan Matei, Christian Graure Natalia Bica,Senziana Gheorghe (Румъния) и Ивелина ИвановаЦветелина Ангелова, Цветомира Борисова, Осман ЮсеиновЯвор Костадинов, Вълко Чобанов, Мич Брезунек, Харита Асумани, Арон Рот (България). Те се подготвят за предстояща изложба в ежемесечни Zoom срещи и съвместен контакт.

*

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по Програма за развитие на частни културни организации, община Пловдив и се осъществява в периода на цялата 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »