Миналото на Пловдив оживява в нова градска игра!

 Миналото на Пловдив оживява в нова градска игра!

Младежи от Пловдив създадоха игра, която разказва за римското минало на града, докато ни разхожда през значими локации. На всяка от локациите ни очаква загадка, с която да отключим следващата част от своята обиколка на хилядолетния град под тепетата.

Пловдив е най-старият жив град в Европа и съхранява в себе си десетки векове история. За младите хора, обаче, тя остава относително скрита. Затова и двама младежи решават да създадат модерен и интерактивен начин за преоткриване на миналото на града. Така се ражда Вътрешен глас, платформа за градски игри и игровизирани градски обиколки, която стартират през септември.

Първата градска игра на Вътрешен глас разказва за периода на античността по нашите земи и по-специално за Филипопол, днешен Пловдив.

Живея тук от 5 години и постоянно откривам по нещо ново за града. Дори приятели се шегуват, че знам повече от тях, живели в Пловдив цял живот. Когато имам гости от други места, най-много обичам да ги развеждам из града и да им споделям истории. Някак поставя нещата в перспектива – вървим по римски улици, посещаваме римски площади, осъзнаваме колко много си приличаме с хора от преди 2000 години и в същото време колко различни сме.” – споделя Емил, един от авторите на проекта.

Младежите решават да комбинират градските игри, които самите те много харесват, с елементи на туристическа обиколка, обличайки всичко това в един иновативен продукт.

Комбинирайки уменията си в информационните технологии и туризма, Емил и Яна вдъхват съвсем нов живот на местата, използвайки ги за сцена на своите загадки.

Всички загадки са базирани на различни места и трябва физически да сте там, за да ги разрешите. Освен това обаче няма други ограничения – можете да играете по всяко време, да направите пауза за кафе или обяд и да довършите по-късно. Също можете да свържете до 5 устройства в една игра, така че всеки да вижда загадката на собствения си телефон и да решавате заедно.” – ни разказва Яна, завършила специалност „Туризъм” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Проектът цели да представи на гостите на Пловдив един различен начин да изследват града и неговото минало. Още през септември Вътрешен глас стартират с игра на английски, за да достигнат повече от чуждестранните посетители и вече се радват на позитивни отзиви на гости от Великобритания, Германия, Естония, Словения и други. От първи ноември, по случай Деня на народните будители, играта „Античен Пловдив” е достъпна и на български език. Вътрешен глас и неговите създатели ни канят да преоткрием Пловдив по един нов начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »