Магията на Есенните изложби в Пловдив

 Магията на Есенните изложби в Пловдив

Дойде ли време за есен и листата започнат да падат в златни краски, значи е дошъл моментът и за най-големия културен форум в града под тепетата – Есенен салон на изкуствата!

Седемнадесет години, в които, със старта на септември, Пловдив се превръща в сцена за театър, танц, музика, изложби, инасталации и културни мероприятия. Със забележителен и иновативен спектакъл на избрани сцени от “Лебедово езеро” на подиум, в Пеещите фонтани започна и тазгодишното издание.

Но днес погледът ни се спира върху магията на Стария град и животворния заряд, който получава по време на този празник. Любимите калдъръмени улици на пловдивчани и туристи се изпълват, а къщите любящо приемат всички свои гости, тръгнали по пътя на изложбите! Старовремските къщи, които с красотата и фините си детайли по нищо не отстъпват на забележителностите в чужбина.

Неописуема енергия обвзема всеки, поел по маршрута през уютния двор на Балабанова къща, в която таваните са високи, подът скърца, а акцентите са хиляди, през внушителната къща Хиндлиян (преминавайки през топлата връзка между тях) и завършвайки логично, в красивия двор и пространство на къща на Мексиканската Графика. Всичко това, в прекрасен унисон с форума за съвременно българско изкуство.

Тазгодишните изложби се провеждат под надслова “Прагове и белези“. Ето кои автори ще откриете в откритите и закрити пространства на трите къщи:

Балабанова къща
Светозар Банчев – живопис, обекти/ Дълбока зала
Явора Петрова – живопис, рисунка/ Сводеста зала
Димитър Христович – живопис, видео/ Първи етаж
Ангел Гешев – живопис/ Двор

Къща Хиндлиян
Лиляна Караджова – фотография / Веранда
Мирослав Живков – фотография/ Мааза
Венцислав Шишков – графика / Двор

Постоянна експозиция МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО
Нора Ампова – живопис/ Зала
Даниел Мирчев – Дъна – скулптура/ Двор

Заповядайте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »