Аграрен Университет Пловдив отпразнува Деня на лозаря

 Аграрен Университет Пловдив отпразнува Деня на лозаря

На тържествен водосвет по случай празника на Факултет по лозаро-градинарство и Деня на лозаря, заместник-министърът на земеделието д-р Момчил Неков заряза лозите в учебната база на Аграрния университет в с. Брестник.

В приветствията си той и ректорът проф. Христина Янчева пожелаха на академичния състав и студентите на университета здрава година и богата реколта.

Деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. д-р Сава Табаков представи историята, традициите и сортовете на единствената по рода си в страната учебно-опитна винарна.

Празненството уважиха и г-жа Ирена Анастасова – председател на Парламентарната комисия по образованието и науката, г-н Манол Генов- председател на Комисията по околна среда и води, г-н Йордан Иванов – областен управител на област Пловдив, инж. Александър Държиков- Председател на Общински съвет- Пловдив, г-н Явор Гечев- съветник на Министъра на земеделието, районни и заместник-кметове, посланици и консули, ректори на пловдивските висши училища, преставители на бизнеса, колеги и гости.

След церемонията, всички дегустираха вината от последните две реколти и оцениха високо марката вино “The University” на Аграрен университет Пловдив. За празничното настроение допринесе специалното участие на Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ- Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »