“Същият Ден” – Сцена в Jazz-a

 “Същият Ден” – Сцена в Jazz-a

Скъпи приятели, отново дойде време за Сцена в Jazz-a! Този вторник (25.02.20), в Bee Bop Café ви каним на представлението “Същият Ден” – Една антиутопична сатира от Стефан Иванов.

Пиесата е черна гротеска за абсурда и цикличните исторически грешки, в които са замесени клоуни, едновременно невинни и виновни. “Същият ден” представя ежедневното усилие да бъдеш човек в нечовешки условия.

Действието се развива 30 години след 1989г. Главните действащи лица са дядо и внук, които пътуват по вече съществуващия плавателен канал, свързващ София и Черно море. Те разкриват за тайните проявления на новия режим, снабдявайки 86 български лагера. Историята им прелива в скандал между онези, които са отговорни за това повторение. Публиката става свидетел на рана, която се е отворила на различни места по света през миналия и настоящия век.

А, ето какво казва за постановката и нейният режисьор – Естефания Фадул:

„Днес ксенофобията и омразата надделяват над състраданието и съчувствието. Отговорността, която носим е по-голяма от всякога. Нужно е да не спираме да разказваме и припомняме колективната ни история. Да се съмняваме и да помним. Паметта е любов.

Историите, които разказват двамата главни герои, са тяхното неспиращо мъчение и тяхното вероятно изкупление. Те също така са и дълбоко заровената вина, която ги принуждава ден след ден да се сблъскват с истината за съучастието им в една система на насилие. За мен беше важно да съпоставя тези сложни теми с ежедневните взаимоотношения между двама души.

В същността си това е семейната история на хора, които правят своите трудни избори, в сложна ситуация. Не би трябвало да ги съдим, а да ги изслушаме. Чрез различни форми на разказване, те успяват да покажат пластовете на вината, скръбта и срама. Трагедията на ситуацията им е, че цикълът започва отново и отново всеки ден.“

Естефания Фадул e родена в Колумбия, но израства в Ню Хампшир. В момента живее в Ню Йорк, където работи като режисьор и продуцент.

Завършва театрална режисура във Васар Колидж, където съосновава женския колектив Idlewild Theater Ensemble. По-късно специализира кинорежисура в Прага. Късометражният ѝ филм Beauty Mark е бил селектиран за участие на кинофестивала в Кан през 2011 г.

Нейният основен режисьорски фокус е както върху съвременна драматургия, така и върху съвременни интерпретации на класически произведения. Работата ѝ свързва разнородни общности чрез изобретателно, интуитивно и социално осъзнато разказване на истории. Голяма част от скорошните ѝ режисьорските проекти включват спектакли на различни места по света.

Този вторник – Bee Bop Café – 19:30ч.
Същият Ден
от Стефан Иванов
Режисьор: Естефания Фадул
Сценография, костюми и музикална среда: Цвета Дойчева
с Августина-Калина Петкова и Надя Керанова
Фотограф: Яна Лозева
Графичен Дизайнер: Атанас Гиев

Проектът е продуциран от ТР “Сфумато” и се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, чрез Програмата за българо-американски обмен в областта на театъра, администрирана от Фондация „Арт Офис” и в партньорство с LaGuardia Performing Arts Center, Ню Йорк.

Translate »