Страхил Пенев – младите хора и изкуството

 Страхил Пенев – младите хора и изкуството

Приятели, днес представяме на вашето внимание един млад творец и наш приятел – Страхил Пенев! Наскоро той откри своята изложба в галерия Arsenal of Art Gallery, където и до момента се радва на успех.

Можете да посетите изложбата му до 30.01.20, като ви съветваме да не отлагате, защото много от картините му вече са продадени.

Повече за Страхо, неговата изложба и възгледи върху някои тривиални и не чак толкова въпроси, можете да прочетете точно тук, в нашето интервю!

1. Страхо, това първата ти изложба ли е?
Първа самостоятелна. Преди това имаше още една, която беше в същата галерия и се състоеше от 3 по-малки картини. Интересното беше, че известно време се опитвах да си намеря място, където мога да покажа нещата си, но все ми отказваха, защото не съм завършил нещо свързано с изкуство. Kлиентите на галериите, които отказаха, се интересували от художници с вече познато име и реноме и подобна изложба би била риск за тях.

Противно на това, Ангел Гешев от галерия Арсенал видя нещата ми, когато му ги показах по време на друга изложба и единственото, което каза беше нещо от сорта на „Яко, мини някой път да си поговорим“. Без да пита какво съм завършил или кого познавам и тем подобни.

2. Кога разбра, че искаш да се занимаваш с изкуство?
Не знам точно. Май няма някакъв точен момент, по-скоро е тоталната ми нетърпимост към всичко друго, с което съм се захващал някога.

Преди време правихме музика с едни хора, но спряхме и визуалното изкуство се показа като някаква алтернатива на това. В последствие излезе, че е съвсем различно от музиката и реално доста по-интересно за мен. Общо взето е комбинация от няколко различни неща, които ме насочват към това.

3. Какво те вдъхновява?
Нищо конкретно, може би най-вече самият процес. Почти никога не се чувствам вдъхновен преди да започна нещо и някак трябва да направя така, че да стигна до този момент чрез самата работа.

4. Според теб, каква е ролята на изкуството в нашето общество?
Нямам идея. Мисля, че ако можеше да се квантифицира така щеше да ми е доста по-безинтерестно. Май би могла да бъде всякаква. От дизайн, през фонтани, до банани залепени за стени, май всичко си има някакви различни роли, функции и идеи. Нямам представа точно.

5. Дигитално рисуване или класическо? Защо?
И двете са супер легитимни форми. Нямам претенция, по-скоро самото нещо е важно да ми хареса.

6. С какво се занимаваш в момента?
Уж уча социология и науки за човека в ПУ (shout outs, всъщност много добра катедра ако ви се занимава с академични неща в този етап на историята), но на практика само рисувам. Другите неща са прекалено незначителни май.

7. Смяташ ли да има следваща изложба?
Да, всъщност ще бъде на 12-ти Март в Пещера, колкото и да е абсурдно. Галерията е доста голяма и просторна, доколкото знам е било някакво старо хале и ще е забавно хем да видя нещата в такова пространство, хем и евентуално малко по-различна аудитория от тази в Капана. Даже се притеснявам дали ще успея да нарисувам достатъчно неща до тогава, предвид, че супер неочаквано продадохме около половината от тези в галерия Арсенал.

8. Ако има едно нещо, което би променил, какво би било то?
Бих променил на Iphone порта към стандартния андроидски micro usb (или каквото беше), така че да не съм прецакан всеки път като си забравя зарядното в студиото или у нас.

9. Любимо питие?

От скоро е “Skinny bitch” (водка, сода, лайм) май, тъй като ми омръзна да пия само бира.

10. Последната песен, която чу?
The Garden – This Could Build Us a Home – Целият албум е пълен бенгър, тръст.

Можете да намерите Arsenal of Art Gallery точно тук:

Translate »