500 фестивални медала с кауза на Station Street Festival 2023

 500 фестивални медала с кауза на Station Street Festival 2023

„Булминт“ отсече медал за първото издание на фестивала „Улица Станционна“.

Медалът ще се предлага по време на събитието и всички приходи от него ще бъдат в подкрепа на Фондация „За нашите деца“.

Специално за първото издание на Фестивал „Улица Станционна“ българският частен монетен двор „Булминт“ безвъзмездно създаде медал със същото име от мед с масивно златно покритие и в лимитиран тираж от 500 броя. Той ще се предлага в обект на фестивала по време на провеждането му – от 1 до 6 септември в Пловдив на ул. „Иван Вазов“ (бивша „Станционна“).

Тъй като тиражът е лимитиран, МОЖЕТЕ ДА РЕЗЕРВИРАТЕ СВОЯ МЕДАЛ ТУК.

Освен незабравим спомен от събитието и предмет с колекционерска стойност, всички приходи от продажбите на медала ще бъдат реална финансова помощ за Фондация „За нашите деца“ и работата на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“, част от Комплекса за ранно детско развитие на организацията в Пловдив.

Медалът е изработен от 20 г мед с покритие от чисто злато с проба 999.9, с диаметър 34 мм и висше качество на отсичане. Върху огледално гладката повърхност на аверса изпъква матово релефно изображение на логото на фестивала – класически парен локомотив, емблематичен за периода, в който е била построена първата модерна улица на Пловдив – „Станционна“.

На реверса е изобразена илюстрация на самата улица, базирана на архивно изображение от началото на 20-и век. Зад редицата чинари – все още млади и крехки в онзи период, се разкрива внушителната сграда на Военния клуб. Надписите  „Улица Станционна” и „Пловдив” превръщат изделието в оригинален сувенир от фестивала, предлаган в тематична опаковка, която същевременно е и сертификат за произход и качество.

Идеята за благотворителната кауза е на организаторите на фестивала Симеон Илиев, Иван Неделев и Асен Христев и на мениджърския екип на „Булминт“ – инж. Пламен Запрянов и Владимир Спасов. Изборът на Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители“ в Пловдив на Фондация „За нашите деца“ не е случаен. Фокусът на работа на Центъра е върху ранното детско развитие и обхваща деца на възраст от 0 до 7 години в риск от изоставяне или с проблеми в развитието от Пловдив и седем съседни общини. Развивайки дейността си на територията на Пловдив, двете страни, ангажирани с каузата, решават да насочат усилията си в помощ на най-уязвимите групи в общността. 

Само за изминалата година специалистите в Центъра за обществена подкрепа са подкрепили близо 1 300 деца, родители и специалисти в града чрез предоставяне на комплексни интегрирани и социални услуги, за да могат децата да развият своя пълен потенциал. Екипът на фондацията в Пловдив подкрепя и семейства в затруднено положение, за да повишат родителските си умения и да придобият увереността да полагат най-добрите грижи за своите деца. 

Фондация „За нашите деца“ работи в сътрудничество с местната власт, с бизнеса и местните общности, със звената от здравната, образователната и социалната система, за да осигурят най-добрата среда за развитие на децата в риск. Цялата палитра от дейности за децата и семействата е възможна, благодарение на подкрепата на дарители и съмишленици, които вярват, че инвестицията в ранно детско развитие има висока възвращаемост и е основополагаща за всяко едно съвременно общество. Приходите от продажбите на фестивалния медал „Улица Станционна“ ще бъдат насочени за осигуряване на работата в подкрепа на деца в риск от изоставяне и деца с трудности и проблеми в развитието, с които работи Фондация „За нашите деца“ в Пловдив и общините в региона.

ИСТОРИЯ НА УЛИЦА „СТАНЦИОННА“

Основите на улица „Станционна“ са положени през 70-те години на 19-и век. Тя е свързвала днешния център – тогавашните покрайнини на Пловдив, с железопътната станция. Именно тази нейна роля е дала и името й. През 2023 г. сградата на станцията празнува своя 150-и юбилей. Открита е на 6 юни 1873 г. на 2 километра извън пределите на населеното място като една от спирките по железопътна линия Цариград – Белово.

Постепенно местното градоустройство се развива, Пловдив се разраства и улица „Станционна” става дом на посолства, университети, училища, фабрики и, разбира се, и на Пловдивската народна библиотека, основана през 1879 г. Всяка сграда на тази улица е своеобразно произведение на изкуството и тя до ден днешен продължава да впечатлява с пищната си необарокова архитектура. През 1910 г. на улицата са засадени чинарите, които днес я обгръщат като тунел и пазят минувачите от жаркото лятно слънце. 

През 1920 г. Иван Вазов посещава Пловдив по случай своята 70-а годишнина и 50-ия си творчески юбилей. В негова чест улица „Станционна” приема името му. Народната библиотека под тепетата, която и е втората по големина в страната, започва да носи името на писателя от 1950 г. Преименуването добавя ново измерение към нейния неповторим старинен чар.

 ФЕСТИВАЛ „УЛИЦА СТАНЦИОННА“ / STATION STREET FESTIVAL

Най-новият фестивал в Пловдив – „Улица Станционна“ е естествено продължение на празничното събитие под наслов #Заедно, осъществено с подкрепата на фондация „Пловдив 2019” и състояло се на същата локация на 5-и и 6-и септември 2021.

Още с първото си издание фестивалът цели да свърже уникалната атмосфера на настоящата улица „Иван Вазов“ със съвременния арт пейзаж и да разшири пределите на културното пространство в Пловдив по посока на „Тютюневия град“, като създаде условия за интелектуално и дигитално подкрепено събитие. 

За пловдивчани и гости на града в периода 1 – 6 септември са предвидени разнообразни събития: 6-дневна музикална програма с изпълнители от няколко държави, изложение на ретро коли, концерти и пърформанси на ученици от пловдивски училища, презентиране на постижения на Технически университет – София, Филиал Пловдив, културни и образователни активности в партньорство с Национална библиотека „Иван Вазов”, художествено творчество, представяне на книги, софтуерни и гейминг лекции. 

За тези, които не могат да присъстват на мястото на събитието, е предвиден онлайн броудкаст на фестивала в реално време и телевизионно студио с включване на живо от фестивала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »