София Филм Фест в Пловдив стартира днес!

 София Филм Фест в Пловдив стартира днес!

София Филм фест в Пловдив стартира днес и ще продължи до 31 март в Lucky Дом на киното​ с ежедневни прожекции на най-новото от българското и световното кино, а по традиция за много от прожекциите очаквайте специални гости за среща с публиката.

Сред акцентите в програмата са едни от най-популярните фестивални заглавия през изминалата година. Ще видим “Всички сме непознати” с участието на Андрю Скот, Пол Мескал и Клер Фой, “Пожар” на Кристиан Пецолд, “Чудовище” на Хирокадзу Корееда, “Паднали листа” на Аки Каурисмаки и номинирания за множество награди “Оскар” “Заседнали” на Александър Пейн с Пол Джиамати.

Зрителите ще могат да видят на голям екран и провокативния “Солтбърн” с Бари Киогън и Джейкъб Елорди, “Прекрасни дни” на Вим Вендерс, “Куклички на път” на Итън Коен, “Присила” на София Копола и “Сухи треви” на Нури Билге Джейлан.

Фестивалът се открива днес от 18:30ч. с документалния филм „Пулсиращи тепета“, посветен на легендарния Тома Спространов, рекордьор за най-дълго задържал се радиоводещ. Закриването е с копродукцията на Великобриатния и България – „Ретроспект“, който е под режисурата на Стивън Луис Симпсън („Нито вълк, нито куче“). Заснет е изцяло в Пловдив и с пловдивски актьорски състав, в който ще видим Юлия ЙордановаКерана, Симеон Алексиев, Елена Кабасакалова и други популярни имена от пловдивската сцена.

Прожекцията е на 31 март от 18:30ч., като отново с публиката ще се срещнат звезди от големия екран.

Защото обичам лошото време“ е най-новият филм на Яна Лекарска. На големия екран ще видим Владимир Михайлов и Иван Бърнев. Историята ни среща с Ирина, която след дълга пауза се завръща в крайморското градче, където е прекарвала детските си лета и среща Борис – детски приятел, с когото преоткриват миналото. Прожекцията е на 21 март от 18:30ч., а като специални гости пристигат режисьорът Яна Лекарска и актьорите в главните роли Владимир Михайлов и Неда Спасова.

Мегдан: Между водата и огъня“ – копродукция на Сърбия, Молдова и България е под режисурата на Тодор Чапкънов . В този филм се срещаме с Петър – бивш състезател по водна топка, който иска да възроди славата на отбора си, но за целта затъва в дълбините на балканския подземен свят. Прожекцията е на 24 март от 18:00ч., а специален гост в Пловдив ще бъде режисьорът Тодор Чапкънов и актьорите във филма от Сърбия.

Специално внимание ще бъде обърнато и на музиката с „Балканска черна кутия“ – филм за музикалният проект „Котарашки“. Прожекцията е на 28 март от 18:30ч., а същата вечер след кинопрожекцията ще има и концерт на бандата в „Bee Bop Café“ непосредствено до LUCKY Дом на киното.

Българската програма на фестивала се допълва с копродукцията между България и Турция „Живот“ – драматична и романтична история по улиците на Истанбул, „Клопка“ на Надежда Косева – с който ще бъде открит фестивалът в София и „Съзряване“ – българо-гръцки филм, който разказва за бързото израстване чрез любовта на една тийнейджърка по улиците на Атина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »