РИМ Пловдив с отличие от Панаира на музейните изложби

 РИМ Пловдив с отличие от Панаира на музейните изложби
На 20-ти и 21-ви октомври в Русе се проведе поредното издание на Панаир на музейните изложби. Най-големият форум за музеи у нас събра на едно място различни специалисти и експерти, работещи в сферата на музеите, наследствата, мобилността на колекциите и културните сътрудничества от България и чужбина.
 
През 2022 година Регионален исторически музей – Пловдив спечели финансиране по програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти на Национален фонд „Култура“ за изготвяне на 10 мобилни изложби за важни събития и личности, свързани с историята на Пловдив и мястото му в националната ни история.
 
На форума в Русе бяха представени две от тях. Първата се нарича „Съхранената памет” и е посветена на реликвите от Съединението през 1885 година, които се съхраняват в българските музеи, архиви, библиотеки, галерии и частни колекции. Втората се нарича „Христо Г. Данов – книжарят, когото наричаха министър” и е посветена на големия възрожденец и основател на модерното българско книгоиздаване. Мобилните изложби включват специално изработени табла с фотографии и текст, както и оригинални движими културни ценности от фонда на музея.
 
По време на Панаир на музейните изложби в Русе се проведе и конкурс за мобилни изложби, който беше организиран от Министерството на културата. Мобилната изложба „Съхранената памет” стана една от отличените изложби, а специалното жури удостои Мария Карадечева – дългогодишен главен уредник в Регионален исторически музей – Пловдив, с наградата за автор на концепция за съвместна мобилна изложба. Г-жа Карадечева, която се пенсионира преди седмица, не успя да присъства на церемонията, а наградата вместо нея получиха Стоян Иванов – директор на музея, както и служителите Малина Баракова и Марина Елефтериу.
 
Организатори на Панаир на музейните изложби 2022 г. бяха министерство на културата и Регионален исторически музей – Русе със съдействието на Община Русе и в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, Сдружение „Български музеи” и Фондация „Америка за България”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »