Потопете се в съвременните технологии в кукления театър

 Потопете се в съвременните технологии в кукления театър

От 1-ви до 10-ти юли в Държавен куклен театър Пловдив се провежда първата творческа лаборатория, организирана от Сдружение „Двама са малко – трима са много“: „Граница” – съвременните технологии в кукления театър“

Темата на лабораторията е „Граница“: в рамките на десет дни артисти от областта на кукления театър, съвместно със специалисти по дигитални технологии експериментират с видео технологии и мултимедия, роботика, 3D мапинг, звуков и светлинен дизайн, VR.

В центъра на тези търсения е куклата като основно изразно средство в кукления театър и задачата да се изследва синтеза между нея и дигиталния свят. Целта е да се изследват допирните точки между технологиите и кукленото изкуство и къде те се разминават.

Кога сценичното изкуство спира да бъде такова, заради доминацията на технологията и кога технологиите обогатяват неговия език и изразни средства, без да се губи спецификата на кукления театър. 

На 10-ти юли от 19:00ч. ще се проведе демонстрация на резултатите от лабораторията. Безплатни талони за събитието можете да вземете на касата на театъра.

Лабораторията се осъществява с финансовата подкрепа на НФК  и е част от програмата на Пловдив – европейска столица на културата 2019.

  • Художествени ръководители на лабораторията: Евелина Кьосовска и Веселин Бойдев.
  • Творчески и дигитален екип: Ивайло Николов – сценограф, Илияна Кънчева – сценография и холограма, Петко Танчев – 3D мапинг и видео дизайн, Ивелин Матеев – композитор
  • Участници в лабораторията: Rubecula VR технологии – Любомира Костова и Калоян Николов, Technokrati – роботика и прорамиране – Филип Дворски , Robotev – роботика и прорамиране.
  • Актьори: Велизар Евтимов, Венцеслав Димитров, Даниела Русева, Димитър Николов – Шаблата, Евдокия Енчева, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Михаела Андонова, Наталия Василева, Румен Караманов, Соня Ботева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »