Премиера на документалния филм “Appassionata” в Пловдив

 Премиера на документалния филм “Appassionata” в Пловдив

На 12.05.23г. в Lucky Дом на киното предстои премиерата на документалния филм на Георги Тошев, посветен на Донка Ангъчева! След бляскава премиера и възторжен прием във Виена, документалният филм “Appassionata”, посветен на голямата пианистка Донка Ангъчева ще бъде представен и в България. Премиерата ще се състои в културната столица Пловдив – роден град на Донка, която днес е един от най-популярните музиканти на Австрия.

Донка Ангъчева е артист на Bösendorfer, графикът й е натоварен с множество концерти в Швейцария, Австрия и цяла Европа, а името й влиза в новинарските заглавия, когато по време на пандемията, с помощта на най-големите и знакови австрийски институции, организира серия от онлайн концерти от най-бляскавите концертни зали и замъци в Австрия.

Инициативата, чийто основен двигател и вдъхновител е Донка Ангъчева, гордо заявява, че „Изкуството продължава да живее“ и в дните на пълен културен застой. Качва на сцена най-големите артисти на австрийската класическа музика, дава на публиката изключително преживяване, а на артистите смисъл и поле за изява. Инициативата е повече от успешна и освен чисто творческият успех, съумява да събере значителна сума за музикантите, поставени в принудителна работна пауза.

Филмът “Appassionata” представя тази инициатива и основните участници в нея. Той показва и работния процес по записите на последния албум на Донка Ангъчева – “Childhood Memories”, който с музика връща детството й и уютната и топла атмосфера на родния Пловдив. Музиката в “Childhood Memories” минава през барок, романтика, съвременна класическа музика и танго нуево до Мориконе, който е представен с темата от сериала “Октопод” – още един жив спомен от детството в България.

В албума е включена и композиция за пиано и оркестър на Милен Кокушаров, която той посвещава на приятелката си от детинство и родния Пловдив – Донка Ангъчева

За успеха на Донка Ангъчева говори и още един любопитен факт – най-популярното й изпълнение в Spotify, виртуозна интерпретация на Ференц Лист, отдавна премина над два милиона слушания! Можете да закупите албума по време на премиерата, както и да го откриете във всички стрийминг платформи.

Какъв е пътят на талантливото и красиво пловдивско момиче до световните сцени? Кои са хората до нея, какъв е приносът на родината и семейството й. Филмът е много красиво и динамично пътуване, в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано изпълнения на Донка Ангъчева.

В това пътуване тя е майсторски водена от най- популярният български културен журналист Георги Тошев, а красивите кадри са дело на топ оператора Борис Пинтев. Монтажист и режисьор на филма е Калояна Климентова.

За записите на албумите ми и концертите ми, работя с международни екипи. За филма, реших да поканя изцяло български екип, защото исках да разкажа моето пътуване през погледна на хора, които са родени и живеят в България, но чието творчество също е познато в цял свят. В “Appassionata” се говори на няколко езика, това е светът, в който живеем днес и който задно споделяме” споделя Донка.

Екипът на филма, изследва как успеха на един артист е успех на града и държавата, от която произхожда и чиято култура го е оформила. Как България и Пловдив участват в световния музикален елит ще научим от “Appassionata” на 12.05.23г. от 19:30ч. в Lucky Дом на киното. В 18:30ч. ще се състои коктейл в Club Fargo, където ще имаме възможността да се запознаем с екипа зад филма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »