Пловдивският скулптор Венцислав Петров откри изложба в Барселона

 Пловдивският скулптор Венцислав Петров откри изложба в Барселона

В края на месец Март, пловдивският скулптор и наш приятел Венцислав Петров откри изложбата “Лицата на Горатав престижната Aрт галерия „MrsToolip Art Gallery” в Барселона. Събитието е организирано от каталунския изкуствовед Монтсе Феррер със съдействието на галерията и с подкрепата на Генералното консулство на България в Барселона.

Венцислав започва своето артистично образование в единствената по рода си на Балканите гимназия, намираща се в града под тепетата – Национална Гимназия за Сценични и Екранни изкуства, където завърша със специалност “декор”.  По-късно, той завършва специалността „скулптура“ в Националната художествена академия в София като студент в класа на проф. Ангел Станев.

Изложбата на Венцислав Петров се състои от скулптурни маски, представляващи лица на горски митични образи и племенни шамани. В техните образи, той е вложил и изобразил тъгата на гората от лошото отношение на хората към нея. Повод за темата е дългият престой на автора в Малайзия, където се натъква на изключително пренебрежение и омаловажаване на околната среда и дивата природа.

Откриването на изложбата е преминало под съпровода на красивата и талантлива каталунска балерина Клара Пла Феррероято в момента живее в България и е една от звездите на Държавна опера – Стара Загора.

Генералният консул на България в Барселона Цветелин Цолов е споделил на откриването, че изкуството е един от най-устойчивите и лесни начини за предаване на послания и изграждане на мостове, както между хората, така и между различните народи и култури. С благодарности към младия артист, г-н Цолов е заключил, че с труда и творчеството си, той обогатява и популяризира българската култура!

Можете да последвате скулптура Венцислав Петров и да следите неговото развитие в официалния му Instagram канал точно тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »