Plovdiv Indie Art – Десислава Заваринова

 Plovdiv Indie Art – Десислава Заваринова

В началото на новата 2022г., в която си пожелахме да загърбим несправедливостите и неудачите от предходните години и да ставаме свидетели на все повече добри новини, хубави случки и позитивни емоции, искаме да ви представим едно дългоочаквано интервю!

Един много интересен разговор, който някъде замръзна във времето и пространството, но най-после намери своя път към повърхността. Несъмнено сте попадали в нейната приятна компания или сте виждали внушителните й реставрации или пък картини. Все пак, за тези от вас, които не я познават, представяме ви талантливата Десислава Заваринова!

Но нека тя представи себе си сама…

1. Разкажи ни за себе си. Коя си ти? С какво се занимаваш?  

Казвам се Десислава Заваринова, родена съм в гр.Пловдив. Завърших Националната Художествена Академия през 2010г. със специалност „Консервация и Реставрация“, предстои ми завършване на втора магистратура „Културен мениджмънт“ в ПУПаисий Хилендарски“. В момента работя, като реставратор в ОИСтаринен Пловдив“.

2. Какво обичаш да рисуваш, когато не си заета с реставрация?

За мен рисуването е терапия, благодарение на която се разтоварвам във всеки един свободен момент, дори понякога в почивките си по време на реставрация. Рисувам според настроението ми. Oт орнаменти, до пейзажи, портрети, а понякога може да повтарям до припадък точки, чертички и противно на това, че доста хора биха се изнервили, при мен ефектът е успокояващ. Явно това си е професионално изкривяване от реставрацията, в която доста често се налага ретушът да е точков или чертичков и се искат доста железни нерви.

3. Как виждаш света? Намираш ли промяна в последните години?

Светът се развива с доста бързи темпове, което колкото улеснява ежедневието ни, толкова и те поставя в много проблемни и изнервящи ситуации. Опитвам се да си нося розовите очила, но не винаги ми се получава и си позволявам да се предам на негативизма. Ситуацията с COVID 19 е точно такава, но пък в тези моменти си имам спасителен бряг, който намирам в рисуването, придружено с питие и хубава музика.

4.Какво е най-интересното нещо, което си реставрирала?

Реставрирала съм много и различни неща, трудно ми е да определя кое е най-интересно. Всяко представлява предизвикателство, което има свой собствен чар, а понякога и изненада, която крие в себе си.

Може би, едно от най-запомнящите се бе реставрацията на картина – частна собственост, която изобразяваше натюрморт с цветя. Собственикът имаше колебания дали да реставрира картината, но в крайна сметка се реши. И така с течение на рестврационните процеси, при отстраняване на лаковото покритие, се установи, че натюрмортът е рисуван върху друг по-стар натюрморт с различна композиция и доста по-добра художествена стойност.

Предприеха се действия по разкриване на долния слой, с което изненадите продължиха. При почистването се оказа, че има и трети живописен слой под двата натюрморта, но този път е портрет. За мой късмет попаднах съвсем случайно точно върху много добре запазено око, но тук се появи въпросът и до каква степен е запазен остатъка от изображението.

Картината беше занесена в болнично заведение, за да се направи снимка на рентген, тъй като рентгеновите лъчи не преминават през оловна бяла боя и при наличието на такава, ще се установи до каква степен имаме запазено изображение отдолу. Снимката показа, че портретът е женски, изцяло запазен и с видимо добра художествена стойност. Така се предприеха действия по разкриване на оригиналния живописен слой.

В последствие се изказаха дори предположения, че това е портрет на жената на Наполеон Бонапарт – Жозефин, рисуван 19в. вероятно от придворен художник,  поради липсата на подпис и в годините прикрит с други живописни слоеве. Но това за момента остана само като предположение, бих се радвала един ден да се окаже истина, но дори и да не е, за мен остана уникалната емоция от преживяното и удоволствието от добре свършената работа.

5. Ако можеш да избереш нещо, с което да улесниш живота си, какво щеше да е то?

Предполагам, че би ме улеснило ако в ежедневието хората, с които се срещам бъдат по-добронамерени, отзивчиви и възпитани. Изключително много ме натоварват ситуациите, в които дори и не пряко се сблъсквам с темерутство, агресия и невъзпитание. Цялото това напрежение, колкото и да не ми се иска, определено оказва влияние върху настроението през остатъка от деня ми. Така, че повече усмивки и положителни емоции, определено биха улеснили живота ми, предполагам че и не само моя.

6. Да очакваме ли скоро изложба?

Мисля че най-накрая събрах смелост, доста време ми беше нужно, но пък се надявам, че скоро ще бъде факт!

7. Как протича един твой ден?

В момента доста еднообразно – работа, задачи, пазар и обратно вкъщи. Но пък скоро преоткрих наспиването, което определено с възрастта започнах да ценя.

8. Поздрави ни с песен!

Толкова много любими песни имам и ми е трудно да избера една, но да кажем, че в момента съм на вълна Fun Lovin’ Criminals, така че нека бъде Fun Lovin’ Criminals – You Know How We Do It.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »