Plovdiv Indie Art – Александра Филипова

 Plovdiv Indie Art – Александра Филипова

Е, приятели… последните месеци се занимавахме предимно с музика, изпълнители и алтернативна сцена, затова сме ви подготвили нещо ново! В края на тази интензивна година, стартираме поредицата Plovdiv Indie Art! По този начин ще ви запознаем с независимите и скрити (съкровища) творци в града под тепетата и ще ги оставим да ни отведат на пътешествие в техния магичен свят! Първата дама, която споделя изкуството и възгледите си с нас е Александра Филипова! Ето го и нашия разговор…

1. Разкажи ни за себе си. Коя си ти? С какво се занимаваш?
Казвам се Александра Филипова, родена в Ямбол преди 27 г., горд представител на зодия Дева и се занимавам с изкуство. Обожавам животните и се опитвам да помагам на колкото мога бездомничета. Живея в магическия Пловдив от почти 4 години и ми харесва!

Любимият ми цвят е синьо (във всичките му нюанси). Рисувам откакто се помня… постоянно и по всяко време, върху всичко. Родителите ми ме записваха на всевъзможни пленери и школи по рисуване. Един ден нещата просто ескалираха и заминах да уча изкуства в Испания, за да видя нещата от друг ъгъл.

Завърших факултета по изящни изкуства Complutense de Madrid и оттогава не съм спирала да пътувам и да се впускам в нови начинания. По професия съм реставратор на културни ценности, понастоящем – безработна, поради обстоятелствата.

Първото ми официално работно място беше в Антропологическия музей в Мадрид като реставратор. Уникално място! Горещо го препоръчвам. Всеки един етаж от музея представлява различен континент! Обичам да се занимавам с културно наследство и неговото опазване, тъй като смятам, че е от изключителна важност то да се запази за бъдещите поколения. Малко хора знаят, че културна ценност не означава само и единствено археологическа находка, а всяко материално и нематериално свидетелство за човешка дейност и природен феномен с културна стойност. Всяка правилно консервирана частица от миналото ни дава информация и познания с изключителна важност за настоящето и бъдещето ни. Пловдив е многопластов и всяко кътче в него носи история, затова ми е абсолютен фаворит!

2. Кой е любимият ти материал за рисуване? Защо?
Имам три любими 😊 –  Акрилни бои, акварелни бои и цветни моливи. Акварелните бои (или още познати като “водни”) ги приемам като предизвикателен материал. Вълнувам се винаги, щом ги използвам, все едно рисувам за пръв път. Понякога се управляват трудно. Започваш с мисълта да нарисуваш едно нещо, а впоследствие цветовете се разливат и преливат и става тотален хаос… или абсолютен космос 😊.

Акрилните бои, лично за мен, са най-предпочитани. Съхнат бързо, почти нямат миризма и има толкова много избор – неонови, матови, перлени, с метален блясък и т.н.
 
Моливите са класика. Всеки започва да пише за пръв път с молив, преди да премине на писане с химикал. Като деца рисуваме с моливи преди да ни дадат флумастрите. За пръв път в школа по рисуване започваш с черен мек молив и гума, рисувайки кубчета, конуси и техните сенки. Нещо толкова просто и същевременно уникално – графит+дърво.
3. Как виждаш света ? Намираш ли промяна в последните години?
Светът в моите очи е различен всеки ден. Понякога е цветен и изпълнение с good vibes, понякога е черно-бял, а в някои дни е само черен или само бял. Изключително важни са вътрешната нагласа и емоция. Светът е жив организъм, той се променя, еволюира и ние сме част от него. За да оцелеем в него, смятам, че трябва да “нагласим” емоционалните си бутони и да хванем най-позитивната честота, да гледаме да не я губим като влезем в тунел или на място без особен обхват.

4. Кой е общият мотив във всички твои картини?
Общият мотив във всички мои картини съм аз, защото картините ми представят моите емоции, моите сънища и моите настроения.

5. Ако можеше да избереш едно нещо, с което да улесниш живота си, какво щеше да е то?
Ако можех да избера едно нещо, което да улесни живота ми, то това би било да имам способностите на Хоумлендър от сериалчето “The boys”. Ако ли не, то тогава да имам знанията и уменията на Рик от Rick & Morty!

6. Какво е необходимо, за да се развиваш в днешно време?
Талант, мотивация, упоритост, постоянно полагане на усилия, дисциплина и доза късмет.

7. Как протича един твой ден?
Ежедневието ми се промени доста в последните месеци. Аз съм много активен човек и обожавам да спортувам, да пътувам и да ходя на дълги разходки. Нормално ставам рано, пия огромна чаша кафе с мляко, за да се събудя и отивам във фитнеса, за да се поизпотя. След това закусвам обилно вкъщи гледайки шантави анимации или trash програми и започвам да рисувам до следобед. За да разпусна предпочитам да изляза с приятели, да изкачвам Младежки хълм и да се спускам от него с колелото, да се мотая в капана и да ям сладолед, или да гледам вечер от Небет тепе. Пловдив е уникален, винаги знае как да ме разведри и вдъхнови!

8. Поздрави ни с песен!

Можете да последвате Александра в Instagram, за да разгледате повече, точно ТУК!

Translate »