Музеят на Драматичен Театър Пловдив отвори врати

 Музеят на Драматичен Театър Пловдив отвори врати

Днес, на 16.02.23г. се състоя официалното откриване на Театралния музей на Драматичен театър Пловдив! Десетки се събтраха от 18:00ч., за да зърнат за пръв път дългогодишната мечта на ръководството на театъра. Мечта, чието смело желание е да опита да събере и подреди паметта на първия професионален театър.

Създаването на пространството за тази цел е решено в бившата „Огледалната зала“, която през 90-те години е била една от сцените на театъра. Днес тя ще се превърне в зала за разходка из историята и миналото на театъра, както и завръщане в настоящето му.

В рамките на 80кв.м. музеят съдържа 6 отделни разделения, които включват възможност за виртуален обход през периодите на театъра, ценни архиви на плакати, афиши и снимки, досег до експозиции на театрален реквизит и разбира се, в самото сърце на всичко е театралният летопис с над 1000 страници запечатана история.

На една от стените си, музеят има фототапет изобразяващ първата професионална трупа, а самите лица на тапета се състоят от над 7,000 миниатюрни снимки.

Специални благодарности към всички подкрепили реализацията на проекта изказа Кръстьо Кръстев (директор на ДТП).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »