Бунтът на младостта в “Петя на моята Петя”

 Бунтът на младостта в “Петя на моята Петя”

Вижте, вижте сърцето на моята сянка - многосърца, стоцветна, различна съм аз...

На 25-ти Април тази година се навършват 60 години от рождението на една от най-ярките български поетеси, напуснала земния свят на крехката 17-годишна възраст – Петя Дубарова.

Каква е цената да бъдеш различен? Колко далеч можеш да стигнеш в опитите да защитиш убежденията си, противопоставяйки се на системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“?

Това са само част от въпросите, които повдига дългоочакваният филм вдъхновен от творчеството и живота на младата девойка, оставила вечен отпечатък в поезията със своя младежки устрем и нестихващ порив за справедливост, провокиран от неправдите на нейното поколение и време.

Петя на моята Петя” е описван от екипа на продукцията не просто като филм, а по-скоро като преживяване, което разказва за онзи бунт и борба на всяко поколение да изяви себе си по своя собствен начин и в своето собствено темпо. Сблъсъците на един млад човек със заобикалящата го реалност. Неправдата и безсилието, понякога изпитвани от нас самите, особено в тази възраст, когато изглежда целият свят е срещу нас, а нашият глас остава нечу̀т.

Филм, който прелиства страници с поезия, отваря незаздравели рани и настоява за отговори. Мост между поколенията, миналото, настоящето и променливото изражение на истината.

Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е дело на Нели Димитрова и Валентина Ангелова. Ролите са поверени на Александра Костова („Маймуна“), Алиса Атанасова, Алена Вергова, Юлиан Вергов, Албена Павлова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев.

Филмът тръгва официално по кината на 21-ви Януари 2022г. Специално в Пловдив, в Мол Марково Тепе, ще се състои галапремиера на 19-ти Януари. На официалното представяне пред публика ще присъства част от актьорския състав, с който ще имате възможност да се запознаете на живо и поговорите лично. Повече подробности относно билетите и събитието можете да откриете тук.

"На петнадесетгодишните" от Петя Дубарова

Аз съм гъвкава, млада, петнайсетгодишна,
аз съм толкова млада за пръв път до днес,
несравнима съм с цвят на напъпила вишна.

Нямам плахост и кротост, и сладък финес.
Нося тъмния чар на червена лъвица,
цяла в пищния хаос на джунгли и дни,
а съм всъщност и морска, и в мойте зеници
властно вдига морето зелени стени.

Нося синята кръв на жена индианка,
с бясна сила в мен ври Оцеолова власт.
Вижте, вижте сърцето на моята сянка –
многосърца, стоцветна, различна съм аз,

а съм само една – и за пръв път съм млада,
като грабната в миг от дървото сълза,
като пламък, изригнал от девствена клада,
като лумнала бързо нагоре лоза.

Ще раста, ще натрупам във себе си дните
и живота във трудния негов синтез,
ала своята сила петнайсетгодишна
ще запазя такава, каквато е днес.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »