Откриване на 15-тото издание на “Арт Позитив”

 Откриване на 15-тото издание на “Арт Позитив”

Само преди ден, в галерия “Капана” се състоя откриването на 15-тито издание на “Арт Позитив” с вълнуващата тема “СВОБОДА“! Вечна и все по-актуална в съвременния контекст на военни действия.

С тази тема се надяваме да се отърсим от прекомерния си фокус върху пандемията и да погледнем в пълнота така наболелия и все пак безкраен и сложен въпрос за свободата. Търсенето, както и въплъщаването на свободата са изконно човешки измерения, които би трябвало да ни обединяват и възвисяват. Свободата като колективен, а не само индивидуален феномен, носи със себе си осъзната отговорност към другите и към социалната и околна среда. Тя е ключът към един по-добър свят. Свободата може да бъде видяна през различни социални, политически, културни, художествени и духовни проблематики – например свобода и общество; свобода и социални различия; политически форми на свобода; свобода, пол и сексуалност; свобода и екология; духовни, физически и творчески измерения на свободата, и други. Рефлексиите върху множеството аспекти на свободата ще бъдат представени през иновативния подход на Арт Позитив, който ще събере млади и вече утвърдени автори, за да ни представят творби, използвайки всички форми на съвременното изкуство“, написа Калина Пейчева по повод темата на настоящото издание.

Е, изложбата е вече факт и на откриването си, което се състоя на 23.03.2022г., събра десетки посетители и любители на изкуството във всичките му форми. Заедно с откриването бе отпразнуван и рожденния ден на един от авторите в изложбата и нов член на “Арт Позитив” – Мира Мохсен!

В 15-тото издание взеха участие Аарон Рот, Бисер Кирилов, Велина Христова, Дориан Болка, Ева Петкова, Елена Савова, Еми Куртoва, Емил Миразчиев, Жените на РЪБ-а, Ива Вачева, Иван Иванов, Иван Карев, Ивелина Иванова, Илияна Манукова, Мира Мохсен, Мич Брезунек, Надя Генова, Осман Юсеинов, Петър Кочевски, Саркис Нерсесян, Севдалина Кочевска, София Грънчарова, Харита Асумани и Яна Костова.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година и Национален фонд „Култура“. „Арт Позитив“ е проект на Сдружение „Изкуство днес“, член на международната мрежа от немски културни общества в чужбина на Гьоте-институт.

Можете да посетите галерията и да разгледате различните погледи и художествени интерпретации над темата “СВОБОДА” до 20.04.2022г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »