Спектакълът “Ръкомахане в Спокàн” стъпва на сцената на Драматичен театър Пловдив

 Спектакълът “Ръкомахане в Спокàн” стъпва на сцената на Драматичен театър Пловдив

Днес, 8-ми февруари, от 19:00 ч. в Камерна зала на пловдивския театър ще се състои премиерата на „Ръкомахане в Спока̀н“. Режисьорът на пиесата е познатата на пловдивската публика Елица Йовчева, която миналата година постави „Отблизо“ – един от най-успешните спектакли за миналия сезон.  Сценографията и костюмите са дело на Александра Йотковска, а музиката на Светослав Димитров.

В ролята на Кармайкъл влиза Добрин Досев, Марвин е Тодор Дърлянов, Мерилин е Мария Сотирова, а Тоби е ТикТок звездата Емануел Кабанга.  

Пиесата „Ръкомахане в Спокàн“ е на световния майстор на съвременната черна комедия Мартин Макдона, номиниран за „Оскар“ за 2023 за сценария и режисурата на „Баншите от Инишерин“.

В невероятните събития на сцената един човек е твърдо решен да открие собствената си ръка, отрязана преди 37 години. В хотелска стая като клетка от зоологическа градина, изхвърлена вън от света, той се сблъсква с абсурдни хора и всичко трябва да се реши от свещ, горяща бавно над туба с бензин.

Спектакълът на Елица Йовчева е забавен и горчив едновременно, изпълнен с мрачна поетичност. Чрез черния хумор актьорите строят мост над пропастта между това, което са, и онова, което им вменяват, че трябва да бъдат.

По изричното настояване на автора, за участието на цветнокож, в спектакъла влиза Емануел Кабанга –  момче от Ангола, дошло да учи корабоводене в България, а ненадейно се озовава на сцената на първия професионален театър в България.

Предполагам, че вървя по линията между комедията и жестокостта, защото мисля, че едното осветява другото. Всички сме жестоки, нали? Всички сме крайни по един или друг начин понякога и това е, с което драмата се е занимавала още от гърците. Надявам се обаче цялостната гледна точка да не е само такава, иначе съм се провалил в писането си. Трябва да има моменти, в които да зърнеш нещо прилично, нещо жизнеутвърждаващо дори в най-засукания персонаж. Ето къде се крие истинското изкуство.” – Мартин Макдона

Мартин Макдона е британски и ирландски драматург, сценарист, продуцент и режисьор. Роден е на 26-ти март 1970г. в Камбъруел, Лондон, в семейството на ирландски родители. Мартин Макдона поставя първата си пиеса на сцена през 1996г. („The Beauty Queen of Leenane“) и печели редица британски награди. Печели „Оскар“ за късометражен филм „Шест стрелеца“. Последният му филм „Баншите от Инишерин“ има 8 номинации за „Оскар“ и три награди „Златен Глобус“ . Макдона е сред най-популярните живи ирландски драматурзи.

Елица Йовчева е завършила „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Пламен Марков, а след това магистратура по „Театрално изкуство“ в НАТФИЗ. Преди академията завършва психология в СУ “Св. Климент Охридски“. През 2022г. получава номинация за „Икар“ 2022 в категорията „Дебют“ за представлението „Жената е рибя кост“

Спектакълът „Ръкомахане в Спока̀н“ е първата премиера на Драматичен театър – Пловдив за 2024г.. Премиерните дати са 8-ми и 9-ти февруари, а датите за март са 6-ти и 27-ми. Билетите за мартенските дати са вече в продажба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »