Излезе романът „Момчето, което завърза Луната за Земята“ от пловдивския писател Мартин Касабов.

 Излезе романът „Момчето, което завърза Луната за Земята“ от пловдивския писател Мартин Касабов.

От няколко дни, по книжарниците можете да откриете книгата „Момчето, което завърза Луната за Земята“ от пловдивския писател Мартин Касабов. Приказна история, в която сънища и реалност се преплитат, докато едно дете търси тайната за своите родители.

В романа майка разказва приказка на болното си дете – за момче и момиче, които вървят в пустинята, за архипелаг на сънищата, небесен град и черна птица, която носи със себе си безкрайната нощ. Болестта и сънят се сливат и детето пропада в този свят на изгубена любов. Спасението му ще зависи от отчаян детектив, чиято сянка разгадава случаите му, както и от мъж, който мрази чехли.

Момчето, което завърза Луната за Земята“ е дълбоко романтична и деликатна книга, която цели да пренесе читателите в едно изсънувано място, далеч от съвременните проблеми и ежедневните грижи.

Премиерата на романа ще бъде на 8 юни (събота) от 20:00 ч. в клуб „Фарго“ като част от фестивалната програма на Литературния фестивал Пловдив чете 2024.

„В своята нова книга Мартин Касабов развива умело интереса си към странни,  паралелно съществуващи светове и времена: пустини, морета, миражни източни градове, лунни пейзажи. Колкото и да са необичани, приказни по своята атмосфера, тези пространства щедро предоставят видения ключове за изграждане на мостове към всекидневието на едно момче от близкото минали, спечелило… уокмен при пътуването си до столицата. Времената се преплитат, деца и родители се следват и застигат по пътищата си един към друг. Но над всичко и всички се извисява мощта на разказването.“

Борис Минков

За автора:

Мартин Касабов е роден през 1991 г. в Пловдив. Работи като книжар, критик и редактор. Започва да пише рецензии за кино в сайта „Операция кино“, а след това за литература в „Портал Култура“ и списание „Култура“. Критическата му рубрика в „Нула32“ покрива и двете направления и е сред малкото места, където пловдивчани могат да сверят часовника си с текстове за съвременно българско кино и литература. Дебютната му книга е сборникът с разкази „Когато великани ходеха по земята“ (2019), издадена също от „Жанет-45“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »