Милен Кукошаров за новия си проект “Little Pictures of Life”

 Милен Кукошаров за новия си проект “Little Pictures of Life”

Само преди два дни, талантливият музикант Милен Кукошаров представи своя нов авторски проект “Little Pictures of Life“! Вдъхновен от интимността на малките моменти, които осмислят ежедневието ни и му придават един по-дълбок и фин смисъл, Милен се съюзява с даровития виолончелист Кристиян Чернев

Заедно, те успяват умело да вплетат именно тези моменти в музиката си, като пъстри нишки в просторното платно на живота. Всички композиции са своеобразна ода за театъра, киното, изкуството, взаимоотношенията, хората и магията на ежедневието, често пренебрегвана в бързината на деня.

Но стига сме говорили ние, даваме думата на самия Милен…

Проектът ми се казва Little Pictures From Life, което означава буквално “малки картини от живота”. В него сме заедно с моя колега Кристиян Чернев – страхотен виолончелист.

За първи път свирихме преди 1 година, по повод издаването на книгата на Георги Тошев и Яна Борисова за Цветана Манева. Към книгата, Георги Тошев ми предложи да напишем музика – пиеса, до която чрез QR код на страниците, човек да може да влезе в YouTube и изгледа и да чуе музиката.

Една от тези пиеси, които по-нататък станаха цяла програма, се казва “Cloud”. Тя е всъщност посветена на Цветана Манева, с която имах честта да работя и в театъра. Имаше представяне на книгата във Варна, на което беше предвиден и концерт.

Тогава се обадих на Кристиян, от когото бях много впечатлен от един негов запис на друга моя композиция и го поканих за този концерт. Това беше началото на тази наша формация и музика.

Нещата, които съм написал, са неща, целящи да хванат някакви, да речем, “стоп-кадри” от ежедневието, които обаче са наситени със спокойствие и романтизъм. С такива много рядко срещани неща. По принцип, когато ходим по улицата и, когато общуваме с хората, изобщо цялата тази истерия, която ни заобикаля е много напрягаща… и музиката, която се опитах да напиша е свързана с малките моменти, които са ме вдъхновили. Бих казал моментите, които са в положителен дисонанс със заобикалящата ни градска и не само среда.

– А, самият проект ще излезе ли и на дигитален носител все пак?

След концерта в BeeBop Café (02.11.22), Кристиян заминава на турне и ще се прибере зимата. След това ми се ще да направим един хубав концерт в София и се надявам до пролетта да успеем да пуснем диск. Ние вече имаме записи на три от пиесите, които осъществихме с помощта на Национален Фонд Култура. Отделно имаме записана въпросната пиеса “Clouds”, посветена на Цветана Манева.

Остават може би още 6 пиеси, които трябва да запишем. Задължително трябва да се заемем с това да създадем диск и да представим музиката си на най-различни хора и пред публика, която има интерес към тази музика. Тя е много интимна и нямам представа, дали е камерна или би могла да бъде в голяма зала, но при всички положения е много пастелна, спокойна, медитативна, романтична. Някои от нещата имат чисто импресионистичен уклон, аз много харесвам френската музика и импресионизма изобщо. Това течение мисля, че изчезва лека-полека при новите ми неща. Но при всички положения, това е една хубава музика. Тя е за хора, които имат специални сетива към живота изобщо и към заобикалящото ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »