Запознайте се с асоциацията за съвременно изкуство “Art Today”

 Запознайте се с асоциацията за съвременно изкуство “Art Today”

Какво всъщност е съвременното изкуство?

Въпрос, чийто отговор няма конкретни рамки, в които да изчерпи своя смисъл. То е провокация, то е концепция, то е проблем от обществено, социално и глобално ниво, то е форма, която има способността да надскача и видоизменя стилове, измерения и добре познати понятия. Може би най-осезаемо, то е свободата да изразиш едни малко по-дълбоки усещания и виждания, без ограниченията на конвенционалното изкуство.

В днешния материал искаме да ви представим пазителите на съвременното изкуство в Пловдив и тяхната мисия. Става дума именно за артиастичната асоциация “Art Today“.  Датирайки още от далечната 1997г., сдружението цели да представя и документира алтернативни и експериментални форми в изкуството. 

Желанията на асоциацията се простират в широк спектър от активности, с които да подпомогнат култивирането и развитието на една нетрадиционна артистична среда в Пловдив и България (да организира семинари и уъркшопи, да създаде информационен фонд за млади творци, да популяризира дейността си сред широка публика и да създаде мултимедийна лаборатория).

От самото създаване на асоциацията, неин неуморен двигател са художникът и куратор Емил Миразчиев (директор) и Надя Генова (галериен експерт). Редом с другите членове на сдружението, работят усърдно върху идеята за обособяване на Център за Съвременно Изкуство в град Пловдив.

Сред основните проекти на “Art Today” са Арт Позитив, Седмица на Съвременното Изкуство и Фасада Видео Фестивал.

Напомняме ви, че отворената покана за Фасада Видео Фестивал е с последен срок за записване до 30.04.2022г. Можете да научите повече за фестивала и как да кандидатствате тук.

Само преди около месец се състоя откриването на 15-тото издание на Арт Позитив, в което взеха участие артистите Аарон Рот, Бисер Кирилов, Велина Христова, Дориан Болка, Ева Петкова, Елена Савова, Еми Куртoва, Емил Миразчиев, Жените на РЪБ-а, Ива Вачева, Иван Иванов, Иван Карев, Ивелина Иванова, Илияна Манукова, Мира Мохсен, Мич Брезунек, Надя Генова, Осман Юсеинов, Петър Кочевски, Саркис Нерсесян, Севдалина Кочевска, София Грънчарова, Харита Асумани, Яна Костова.

Използваме момента да ви поканим утре и в неделя (16.04.2022г. и 17.04.2022г.) на финалните турове на изложбата “Свобода“, които ще се проведат от 14:00ч. в Галерия Капана“. Водещи на тура са Калина Пейчева и Мира Мохсен, от екипа на Сдружение Изкуство Днес, които ще ви разкажат повече за самия формат, как се организира изложбата, кои са участниците и какво е посланието на всяко едно от произведенията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »