Мама може всичко!

 Мама може всичко!

Едва ли има по-обичан човек в живота от майката… а пък нейната длъжностна характеристика се състои в това, че тя наистина умее всичко! Не е тесен специалист, но разбира от медицина, кулинария, забавления, мода, математика, химия, спорт, история, ядрена физика… абе, можеш да разчиташ на нея за всичко! Та в този ред на мисли искаме да ви запознаем с “Мама може всичко” и човекът зад идеята – Зорница Джокова.

Тук ще можете да научите повече за нейната работа, суперсили, идеи и визии. Откъде е започнала, как се е зародила любовта й към модата, шиенето и изработката на всевъзможни неща от текстил и накъде се е устремила… това са въпроси, на които Зори ще ни отговори в разговора ни долу!

-Зоре, как започна с да се занимаваш с шиене? Откъде се зароди тази любов към творенето? Разкажи ни всичко!

“Цялата ми страст към шиенето идва от баба ми (майката на баща ми). Аз съм единственото момиче от онази линия и баба ме гледаше като принцеса. Шиеше ми какви ли не дрешки, чанти,  дори дрехи за куклите ми. По онова време беше лукс да имаш дрехи различни от конфекцията. Тази жена супер много ме впечатляваше, но за жалост си отиде, когато бях някъде 4-ти клас. От този момен нататък правех всичко в посока да се занимавам с мода. Когато кандидатвах, на първо място ми беше  ПГО “Ана Май”, преди езиковите гимназии. Няма да забравя, когато излезнаха точките и ги смятахме с майка ми, излизаше, че са ме приели в Руската и аз бях доста разочарована. Като отидохме да видим официалните резултати и разбрах,че съм приета в “Ана Май” подскачах от радост, чак хората ме гледаха и се чудеха къде аджеба са ме приели.

Мина гимназията, там са ми мътни годините. Минаха много бързо и адски забавно! Като завърших майка ми настояваше да имам висше образование, без значение какво. Аз на 18 нямах ясна визия или идея дори какво точно искам да се случи с живота ми. Кандидатствах в УНСС, защото повечето ми приятели се бяха ориентирали натам и аз да не изпусна. Там нищо не се получи, нямах и желание. Стигнахме до компромис – да си почина една година и да кандидатствам догодина.

Това беше едно от добрите ми решения, защото точно тогава откриха специалността “Дизайн на Облекло” в АМТИИ. Записах се на уроци по рисуване, кандидатсвах и изкарах отлични резултати. Бях приета трета по успех. Паралелно ме приеха и в Благоевград, но предпочетох Пловдив. Годините в академията бяха най-трудните за мен. Тогава реших,че искам да си взема помещение и да си го направя ателие. Исках да е събирателен покрив за автори, които нямат къде да изложат работата си. Та тези години учех и работех като луда и стигнах точно до тази идея.

Взех си помещение на ул.”Леонардо да Винчи”, направих му основен ремонт, даже напуснах “Библиотеката”, където дотогава работех, за да мога изцяло да се отдам на това, но така се случиха събитията в живота ми, че забременях и се наложи да напусна помещението, защото няма как да се съчетаят тези неща. Тогава ми беше много мъчно, но сега грам не съжалявам, даже напротив. Детето е събитие, което преобръща живота ти. Благодарение на бремеността и майчинството, аз се научих да плета. Намерих си курсове и си ходех с голям кеф. Там, между другото, имаше много млади жени, които имаха желание да се научат да плетат. Това го казвам, защото като съм казвала,че се уча да плета и такива погледи са ми хвърляли… от сорта на “ти луда ли си?” или “плетенето е за баби!”, а някои дори са ми го казвали директно. Всъщност не е така. Плетенето за мен е като скулптурата, даже понякога се чувствам като 3D принтер 😂. Супер забавно е, релаксиращо и никак не е лесно.

Та всичко започна с подаръци на близки и приятели. Почти нямам снимки на нещата си, защото в момента, в който ги завърша и бързам да ги подаря. Пристрастена съм към мига, в който дадеш нещото, което си сътворил с много труд и желание на човека и той се зарадва така искрено. Направо е безценно! Направих страницата “Мама може всичко“, защото искам да е събирателна за всички тези жени като мен, които правят неща с много любов, желание и отдаденост. Общо взето страницата ми е еквивалентът на ателието. Много искам пак да имам ателие/магазинче, където да са изложени нещата, защото за мен живият контакт е по-добър от интернет пазаруването. Но това ми е в малко далечно бъдеще и има време…”

И така… майките действително могат всичко, а пък ако случайно нещо не могат – то е само въпрос на време преди да се научат и да добавят още нещо в арсенала си от суперсили! Приятели, можете да последвате “Мама може всичко” и Зорница на официалните страници ето тук:

Facebook: Мама може всичко/ Mommy can do anything
Instagram: https://www.instagram.com/mommycandoanything/

Спокойна неделя от нас!
Translate »