Космическо пътуване с Heptagram

 Космическо пътуване с Heptagram

Мили приятели… прекрасни времена за българската алтернативна музика! След като чухме втория сингъл от предстоящия нов албум на Heptagram, нямахме търпение да си поприказваме и да ви представим бандата, идеите и вдъхновението зад този проект. Поговорихме си с Дани (създателят на проекта), който ни разказа подробно за началото и пътя към реализацията на идеите си. Можете да прочетете точно тук, в нашето интервю!

1. Разкажете ни малко повече за Heptagram? Кой стои зад Heptagram?

Това е музикалният ми проект, който стартира през далечната 2006-та година, когато учителят ми по китара Светлин Стайков започна да ми преподава музикално продуциране. Все още бях ученик в гимназията и в рамките на една година записвах идеите си и Светльо ме обучаваше в неговото студио как да ги реализирам в домашния условия, с помощта на съвременните технологии. От него също научих кои са основните стъпки в миксирането на една песен. През 2007-ма, на 18-тия си рожден ден издадох първия си самостоятелен албум като празнуването на рожденния ден премина под формата на listening party в култовото за онова време заведение “Red Eye“. След като получих някои положителни отзиви за старанието и конструктивна критика започнах да доразвивам някои от идеите си за следващия албум, идеи които имах от години, но за които не бях достатъчно узрял да реализирам.

Тогава започнах да взимам уроци по пеене при Катя Тенева, както и уроци по барабани от Иван Енев. След няколко години развиване на вокални, ритмически и китарни умения, започнах записи по следващия албум “Lucidity” при Борис Спасов от CTp records, като записите продължиха от 2011-та, до 2012-та. На някои от парчетата гостуват музикантите Радослав Паунов (бас), Стойко Милев (бас), Християн Георгиев (кавал), Венелин Георгиев (Саксофон). По време на записите и присъствието ми на процеса по миксирането на парчетото, задълбочих познанията си по музикално продуциране. Благодарение на приятелите си от smallman, успях да представя малка част от албума заедно с тях на сцена същата тази година. Следващите години също минаха в сравнително активен период на писане на музика, доразвиване на идеи, които доведоха до третия официален и втори студиен албум “Glass elevators” издаден през 2018-та година. Оттогава Heptagram излиза извън рамките на студиен проект и става активна лайв банда начело с мен Даниел Иванов (вокал, китари), Борис Малеванов (барабани), Петър Йотов (китари), Калоян Михайлов (бас).

2. На колко инструмента можеш да свириш Дани?
Въпреки, че съм се самопоканил да свиря в собствения си проект на много различни инструменти, бих казал че реално мога да свиря само на два – китара и бас.

3. Кое беше най-трудното при създаването на албума “Lucidity”? Албумът, който ви е отнел 5 години!
Тъй като това беше първият ми сериозен студиен албум, в който се осмелих да реализирам идеи, които имах дълги години, най-трудното беше да приема тембъра на гласа си такъв какъвто е. За разлика от първия албум, който е почти изцяло инструментален и записан в домашния условия, в този албум трябваше да вместя гласа си в сравнително сложни композиции, някои от които дори нямаха нужда от вокал. И това в съчетание с факта че не харесвах (и до ден днешен ми е трудно) и не приемах гласа си как звучи на запис, беше сложно да положа вокални части, които да не ме дразнят като ги слушам и едновременно да оправдаят дълбочината на идеите на инструментално ниво.

4. Кое те вдъхнови да продуцираш? Как се роди идеята за това космическо пътуване, примесено с етно мотиви и рок?
Вдъхнових се да продуцирам, най-вече защото музиката може да бъде средство за изразяване и предаване на емоции, които не могат да бъдат изразени по друг начин. Като цяло съм повлиян от много различна по жанрове музика и винаги съм искал да чуя повече рок музика с леки нюанси от етно музиката, и като цяло съм привърженик на разминаването на границите между жанровете. Въпреки че съм реализирал някои парчета, в които ясно личи влиянието на българския фолклор, за мен е еднакво важно да присъстват и етно мотиви с неясен географски произход т.е. да се съчетават инструменти и звуци от различни традиции, които да създават това усещане за ethno-world музика. Интересен феномен, е че понякога точно етно мотивите, които ни свързват с традициите, земята и историята, създават усещането за космическо пътуване, а космосът на този етап остава дълбоко неизследван от нас, сякаш музиката ни подсказва, че ние сме не само деца на земята, но и на космоса!

5. Какво отключи този дълбок музикален воаяж през различните измерения на Вселената и Аза?
Решаващ момент в живота ми беше, когато открих delay ефекта за китарата. Въпреки, че още от 60-те години този ефект е сравнително популярен, за мен употребата на този ефект е силно зарибителен и все още не-напълно изследван. Бих казал, че той има и медитативни качества, защото водейки се по неговите повторения се създава усещането за свирене по метроном, което изисква ръцете ти заедно с мозъка да работят в синхрон, което може да бъде врата към спирането на ума и към вътрешната тишина. Няколко години след като започнах да развивам свиренето си с delay, случайно попаднах в едно пловдивско заведение в капана, което беше известно основно с комерсиална техно музика, и докато пиех чай започнах да чувам невероятни китарни части, с много delay и амбиентно звучене. Звучеше толкова добре, че ми отне поне 30 минути да разбера, че това всъщност е на живо, и слезнах долу на първия етаж, където осъзнах, че съм попаднал на необявен концерт на гениалния и изключително виртуозен български китарист Пламен Панайотов, който тогава се водеше под прозвището Пламенко. Тогава видях, техники които не бях виждал, нито пък чувал някой да ползва с delay ефект, успях да го разпитам накрая на концерта (мисля че с приятелката ми тогава бяхме единствените присъсващи, освен персонала) и си купих диск. Това изживяване беше друг решаващ момент от живота ми. След това не съм имал чест да попадна на други негови изпълнения, но от всичко най-вече видях човек, който се беше слял с инструмента си и беше дълбоко потънал в безвремието в продължение на часове. Ето кратък клип от музиката на Пламенко, който добре представя това което слушах с часове онзи делничен следобед преди 15 години някъде… https://www.youtube.com/watch?v=AmJMVVsQjS4

6. Скоро ще има ли участие на живо?
Много скоро се надяваме да обявим дати за следващите месец-два. Плажът е подходящо място за нашата музика, така че може да очаквате новини на нашата страница: https://www.facebook.com/heptagramofficial/

7. Кога очакваме новия албум?
Новият албум е изцяло завършен и ще бъде достъпен на всички платформи тази есен.

8. Поздравете ни с любимото си парче!

Translate »