Истинско пиршество за сетивата с Дефиле “Вино и гурме – 2020г.”

 Истинско пиршество за сетивата с Дефиле “Вино и гурме – 2020г.”

Този уикенд, за шести пореден път, в града под тепетата се проведе майсторското издание Дефиле “Вино и Гурме”! За сетен път застанаха рамо до рамо винопроизводители, шеф готвачи и кулинарни майстори, а хиляди посетители на фестивала дегустираха техните вина и вкусови съчетания.

Началото на празника бе дадено с виртуозните изпълнения на Биг Бенд Пловдив. Г-жа Лиляна Арсова – главен директор Дирекция „Туристическа политика“ в Министерство на туризма, г-н Пламен Панов – зам.кмет по култура, археология и туризъм в Община Пловдив,  г-н Любозар Фратев – председател на „Съвет по туризъм –Пловдив“ и г-н Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии  изказаха поздравления и пожелаха успешен старт на събитието и на туристическия сезон в града. Фестивалът представляваше 7 локации, 19 винарски изби и 8 изтъкнати кулинари, които поднесоха на гостите на града вкусни вина и прекрасни ястия. Възрожденските къщи и техните китни дворове допринесоха за уникалната атмосфера на събитието.

Винопроизводителите и шеф готвачите за пореден път затрудниха журито на дегустационния конкурс. Вечерта на 27 юни бяха наградени победителите в конкурса. Проф. Йорданка Алексиева поздрави участниците в него и сподели, че с всяка измината година журито е все по-трудно взема решение, защото предложенията са все по-добри и по-добри. Пет-членното жури определи: Първото място за изключително умелото съчетание на  Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре на ресторант „МАЛКИЯТ ПАРИЖ“ с „Троа Визаж Блан  де Ноар 2019“  на дебютантите участници Семейна изба и лозя ХАРАЛАМБИЕВИ.

Второто място – за Рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на ресторант „НЮ АМСТЕРДАМ“ с Сира 2017 на ВИА АНТИКА.

Третото място – Крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново  вино, чили конци, малинов сос и малини на ресторант „АТЛАС“ с Малиново вино на ВИ КУБЕРА.

Въпреки обективните обстоятелства организаторите отчетоха 4528 дегустации. Класацията на винопроизводителите по броя на събраните жетони оглавиха Реалити Био Вино, следвана от Аржил и ВИ ДВОР #1.

В импровизираното състезание, основано на резултатите от попълнените анкетни карти от посетителите се отчетоха предпочитанията на публиката в категориите „червено вино“ – ВИ СТЕМА СТАРОСЕЛ, в категорията „бяло вино“ –  ВИ СТЕМА СТАРОСЕЛ, в категория  „вино розе“  – ВИ ТОХУН и в категория „плодово вино“ – ВИ РЕАЛИТИ БИО ВИНО.

Посетителите на фестивала се забавляваха с интересните състезания за красиво рисувана чаша и за доверие и разбирателство между двойки, с йога упражнения в нетрадиционно съчетание с вино, с полезната и интересна лекция на проф. Алексиева за съчетаването на вино и храна. Много усмивки и емоции предизвика спектакълът „Криворазбраната цивилизация“ на театър „Хенд“, който показа самобитното ежедневие на българина през Възраждането. 

Организаторите „Съвет по туризъм – Пловдив“, Община Пловдив и Университет по хранителни технологии, с любезното сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” благодарят на спонсорите и партньорите си за поредното успешно Дефиле „Вино и гурме“. 

Translate »