Международният фестивал на портретния филм (IPFF) се завръща през ноември

 Международният фестивал на портретния филм (IPFF) се завръща през ноември

Приятели, остават по-малко от 26 дни до официалния старт на второто издание на Международния фестивал на портретния филм (International Portrait Film Festival / IPFF)! Aко обичате киното, сядате твърде близо до екрана, тръпнете в тъмното преди първия светлинен щрих и не се страхувате от другите странници в залата – бъдете с нас – за да се почувстваме необичайно!

Това е и надсловът на тазгодишното филмово издание. “Да се почувстваме необичайно” е реплика от “Уитнейл и аз“, британски филм от 1987-ма, който смело заявяват организаторите, с искра в сърцата, че е един космически портрет на младостта и нейните блянове, и на сложността на заедността. Но фразата не се изчерпва до там и подлежи на множество индивидуални интерпретации, които всеки от зрителите ще открие в портретното кино както сам за себе си, така и заедно с другите гости и организаторите на фестивала.

Второто издание на IPFF утвърждава концепцията за портретния филм като специфична кинематографска призма за вглеждане в сърцевината на творбата, за усещане за нейните цветове и звуци, за виждане отвъд видимото.

Разкривайки потенциала на филмовия портрет да въздейства и трансформира, фестивалът кани публиката, която не отива на кино между другото, а търси киното, защото вярва, че е преживяване -като никое друго. Предлага среща с душата на филма – самият портрет. Провокира преоткриване на портрета като културен феномен – многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.

С тази уникална философия, вече втора година IPFF е разпознат като платформа за алтернативно късометражно кино от стотици режисьори, от всички посоки на света. Сред тях са както млади творци в началото на своя професионален път, така и утвърдени артисти, избрали за себе си полето на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

И в настоящото си второ издание, IPFF се явава като хибрид, даващ възможност за срещи на живо и онлайн. В четири български града – София, Пловдив, Велико Търново и Варна, зрителите ще могат да се насладят на филми от официалната селекция на фестивала, а посредством фестивалната платформа Cinenso кинолюбители от цял свят ще се запознаят както с официално избраните филмови портрети, така и с двете селекции за IPFF находки – For the peculiar-eyed и Thrilling Impressions.

Основната програма на фестивала се състои от 55 късометражни портретни творби в категориите филмов портрет, филмов автопортрет, колективен портрет, алтернативен портрет, както и категории с фокус интригуващ изразен език – скрийнденс (портрет в движение) и анимация (портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики – истории за вдъхновяващи личности, герои с обществени и лични каузи, запознанства със забавни образи и странни характери, сюрреалистични и експериментални визуални вълнения.

По време на гостуването си в Пловдив, Велико Търново и Варна, IPFF ще предложи освен прожекции от официалната селекция, дискусии с куратори – личности със свой ярък светоглед и почерк, които зрителите ще могат да разпознаят в споделените ракурси към прожектираните кинотворби.

Очакват ни още изненади и съпътстващи събития към фестивала, които ще ви разкрием малко по-нататък. Ето и основната програма:

София
Официална селекция – прожекции – 17, 18, 19 ноември, Дом на киното
Откриване на изложба “Пътища на портрета” – 18 ноември, Дом на киното
“Видеоесе – неформално за формата” – 19 ноември, (анонс на локацията – скоро!)
“Филми, Портерти и Филмови Портрети” – куиз за портретно кино – 20 ноември (анонс на локацията – скоро!)
Кинопразник: Официална селекция – прожекции; Награждаване на отличени филми; Музика, разговори, усмивки и още – 20 ноември, Културен център G8

Пловдив
Официална селекция – прожекция + дискусия – 24 ноември, клуб Фарго

Велико Търново
Официална селекция – прожекция + дискусия – 26 ноември, Залата

Варна
Официална селекция – прожекция + дискусия – 27  ноември, Хале 3

Онлайн
Виртуални прожекции в платформа за фестивално кино Cinenso.com – 21-27 ноември

Очаквайте допълнителна информация за фестивала съвсем скоро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »