Международен фестивал на портретния филм

 Международен фестивал на портретния филм

Разгръщаме, отваряме, дълбаем, летим…

С тези нагласа и дух, организаторите на Международния фестивал на портретния филм съобщават за предстоящото трето издание на празника на фимовото изкуство, и по-конкретно, това на портретния образ.

За трета поредна година фестивалът търси публиката, готова да се вгледа в портретите на хора и явления през призмата на филмовото изкуство. С убеждението, че това е път към личната човешка вселена – там, където покълва зародишът на всяка промяна и се завихря тласъкът на всяка трансформация. 

IPFF е отдаден на идеята за преоткриване на портрета като културен феномен – многопластов и многопосочен, идващ от най-древни артистични пътища, но абсолютно жив, пълнокръвен и днес.

Със своето трето издание фестивалът утвърждава концепцията за портретния филм като специфичен ракурс за възприемане на смисловия филмов център, за разгръщане на обвивките до откриване на сърцевината на творбата. Този фокус води към внимателно стъпване по линиите на наратива и по щрихите на чувствата, но също провокира поставянето на въпроси, отварянето на рамките, намирането на онова, което е отвъд видимото. 

С тази уникална философия, IPFF отново е разпознат като платформа за необичайно късометражно кино от стотици творци, от всички посоки на света. Фестивалът привлича изяви както на съвсем млади професионалисти, така и на утвърдени артисти, отдадени на изкуството в неговите по-малко познати, некомерсиални и експериментални измерения.

И през 2022 година IPFF ще прояви своя хибриден характер: с прожекции и кино срещи на живо и с богато онлайн издание. В четири български града – София, Пловдив, Велико Търново и Варна

Зрителите ще могат да видят филми от Официалната селекция на фестивала, а посредством фестивалната платформа Festhome TV любители на качественото късометражно кино от цял свят ще се запознаят както с официално избраните филмови портрети, така и с двете селекции на IPFF, открояващи още интригуващи находки – For the peculiar-eyed Selection и Thrilling Impressions Selection

Основната програма на фестивала се състои от 37 късометражни портретни творби от 20 държави, представени в категориите Филмов портрет, Колективен портрет, Алтернативен портрет, Филмов автопортрет, както и категории с фокус изразен език – скрийнденс (Портрет в движение) и анимация – (Портрет в магически фенер). Темите, сюжетите и формите са изключително разнолики – истории за вдъхновяващи личности, портрети на артисти, на герои с обществени и лични каузи, запознанства с ексцентрични образи, крехки души с безстрашни характери, преживявания на сюрреалистични и експериментални визуални вълнения.  

В своето трето издание IPFF разгръща стремежа си за непосредствено живо споделяне и ползотворен идеен обмен чрез поредица от съпътстващи събития – неизменна част от цялостното фестивално преживяване. В програмата активно ще се включат членовете на международното жури, които ще дискутират с творци и зрители своята професионална и лична гледна точка към портрета и портретирането като феномени, процеси и изследвания на човешкия свят.  

Тази колаборация ще намери израз в няколко конкретни инициативи: Лекция на д-р Лиза Боева, дискусии с актрисата Ирмена Чичикова, режисьорката Анна Уелтнър и режисьора Алес Лапо. Всички те ще преплитат философията на портрета с теми за творческо-личностните дълбини, потенциалите на ауидио-визуалните среди, в които се движим, фундаменталните ценности на човека, групите, обществата.

В съпътстващата програма са включени още творчески ателиета за деца, кино куиз и аудио-визуална изложба

В Пловдив, официалната филмова селекция - прожекция и дискусия ще се състоят на 16.11.22г. в Club Fargo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »