“Невидимият Тонино” с ИКАР за куклен спектакъл

 “Невидимият Тонино” с ИКАР за куклен спектакъл

На снощната церемония по връчването на ежегодните награди на Съюза на артистите в България – ИКАР 2023 – спектакълът “Невидимият Тонино” на Държавен куклен театър – Пловдив беше отличен в категорията “Куклен спектакъл”! 

Невидимият Тонино” е едно от най-новите заглавия в репертоара на Държавен куклен театър – Пловдив. Премиерата беше в края на миналия театрален сезон. Оттогава представлението се приема с голям успех от публиката.

Драматизацията и режисурата на спектакъла са на Елица Петкова, която с изключителен усет към детския светоглед извежда хумора и дълбоките идеи от текста на Джани Родари.

Впечатляващата сценография и кукли са дело на Ива Гикова и Ивайло Николов. Музиката, която допълва съвременното звучене на представлението е на композитора Пламен Петков. В ролите са актьорите Велизар Евтимов, Елин Стоянова, Евдокия Енчева, Даниела Русева и Димитър Николов – Шаблата, които за пореден път демонстрират както индивидуалните си актьорски качества, така и силата на сплотения актьорски състав.

ЗА СПЕКТАКЪЛА:

Невидимият Тонино“ е история за една детска лъжа. Най-обикновена, най-очаквана, най-повтаряна, но този път е с неочаквани последици. „Никакви домашни, никакви уроци!“ – отговаря Тонино на майка си и до него се появява Лъжата. Тя е персонаж, участник, подстрекател. Тонино, който не лъже, започва да я използва, а тя става все по-силна и успява да изпълни съкровеното желание на всяко дете, което не си е написало домашните- да стане невидимо. „Едно невидимо дете не може да бъде изпитано!“ И от тук започва голямото приключение на Тонино. Колко пъти сме си мислили какво бихме направили, ако сме невидими. Колко страхотно би било? Колко изобретателни ще сме? И колко щастливо невидими! И точно тук се появява големият въпрос: Има ли невидимо щастие?

Драматизация и режисура – Елица Пекова
Сценография и кукли- Ива Гикова, Ивайло Николов
Музика- Пламен Петков
Оператор- Георги Маринов
Асистент оператор- Светлин Йорданов
Монтаж- Стефан Димитров
Грим- Тинна Панайотова
Прическа- Мария Павлова
Изпълнител костюми- Анета Зомбори, Росица Губерова
Снимки: Гергана Дамянова

Участват: Даниела Русева, Евдокия Енчева, Елин Стоянова, Димитър НиколовШаблата, Велизар Евтимов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »